Mit kerüljünk influenzával és lázzal?
Spenót és citrusfélék A hisztamin egy olyan kémiai anyag, mely allergiás tüneteket vált ki. Bár a testünk is termeli ezt a vegyületet, megtalálható bizonyos ételekben is, illetve bizonyos alapanyagok felszabadítják a szervezetünkben lévő hisztamint. “Ezzel gyulladásos folyamatokat indítanak be a testünkben, melyek ronthatják az alapbetegségünk tüneteit, ráadásul az influenzás és lázas betegségek alatt könnyebben kifejtik hisztaminfelszabadító hatásukat” – magyarázta Dr. Renee Wellenstein belgyógyász. Emiatt célszerű kerülni a spenótot, az epret, paradicsomot és a citrusféléket.
Olajos magvak Az olajos magvak olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, melyek segítenek a fertőzések elleni harcban, ilyenek például a cink és az E-vitamin. Ám mivel magas a zsírtartalmuk, így nehezebb megemészteni a magvakat, ezért ha a fertőzés kezdetén rossz a gyomrunk, tovább terheljük a betegség ellen küzdő szervezetünket.
Brokkoli Bár rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a brokkoli, melyek erősítik az immunrendszert, a magas rosttartalma miatt roppant nehéz megemészteni. “Hogy elkerüljük a bélrendszer további irritálását, válasszunk rostban kevésbé gazdag ételeket influenza idején” – javasolta a belgyógyász.
Mit együnk influenzásan?
Paprika A kvercetin nevű növényi hatóanyag remek gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, a pirospaprika pedig bőven tartalmaz belőle. “A kvercetin segít megakadályozni a kórokozók osztódását, helyreállítja a sejtek sérülését, így csökkenti a gyulladást a szervezetben” – mondta Dr. Wellenstein.
Gomba A citokinek olyan kisméretű fehérjék, melyek hadrendbe állítják az immunrendszert. Mikor küzdeni kell egy kórokozó ellen, életre kelnek, mikor egészséges a szervezet, ismét alvó állapotba kerülnek. A tudósok szerint az olyan gombafajták mint a shiitake, a reishi és a tömlősgombák nemzetségébe tartozó cordycep fajok magas citokintartalmuk miatt erősen javallottak influenzás betegség idején.
Húsleves Tudományos kutatások bizonyították, hogy a csirkehúsból készült leves olyan gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, melyek felveszik a harcot az influenza tüneteivel, ráadásul segít az elektrolit- és folyadékpótlásban is.
Mit kerüljünk fejfájással?
Érlelt sajtok Minél hosszabb ideig érlelnek egy sajtot, annál magasabb lesz a hisztamintartalma. Így a gouda, a parmezán és a legtöbb svájci sajtféle elöl jár ebben. Az ezekben a sajtokban található hisztamin kitágíthatja az ereket, ezzel kiválthatja vagy súlyosbíthatja a fejfájást.
Fermentált ételek A savanyú káposzta vagy a hagyományos koreai kimchi szintén kiválthat fejfájást, mivel olyan aminosavat tartalmaznak, mely a hisztaminhoz hasonlóan kitágítja az ereket.
Mit együnk, ha fáj a fejünk?
Sovány húsok A csirke- vagy sovány marhahúsban található riboflavin és Q10 koenzim két olyan fontos ásványi anyag, melyek elengedhetetlenek a test energiaháztartásának működéséhez. “A pontos mechanizmus nem ismert, ám a kutatások szerint a migrént kiválthatja az agy energiaháztartás problémája. Emiatt lehetnek hasznosak ezek az ételek a fejfájás enyhítésében” – magyarázta a szakember.
Uborka Mikor betegek vagyunk, gyakran előfordul, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot, így a dehidratáltság is kiválthat fejfájást. A vízben gazdag ételek – például uborka, görögdinnye – fogyasztása segíthet helyreállítani az egyensúlyt, így csökkentve a fejfájás tüneteit.
Mit kerüljünk torokfájással?
Nyers zöldségek Rengeteg okból fájhat a torkunk, ám minden esetben igaz, hogy a nyers zöldségek kemény textúrája ronthat a helyzeten. A sárgarépa rágcsálását jobb akkora hagyni, mikor egészséges a torkunk.
Citrusfélék A citrusfélékkel kapcsolatban nehéz dűlőre jutni betegség esetén. Egyrészt a magas C-vitamin és káliumtartalmuk miatt fontosak lehetnek a felépülésben, másrészt a savtartalmuk irritálhatja a fájó torkot. Amikor a legerősebb a torokfájás, jobb tehát más forrásból hozzájutni a szükséges C-vitamin adaghoz.
Mi tesz jót a fájó toroknak?
Tojás Nemcsak könnyű megemészteni a tojást, de rengeteg D-vitamint és cinket is tartalmaz, így nagy lendületet adhat a vírusok és baktériumok ellen harcoló immunrendszernek. Ráadásul a fehérjetartalma miatt segít az aminosavak helyreállításában is, így tovább javítva az immunrendszer működésének hatékonyságát.
Méz Nemcsak enyhíti a fájó torok felszínét, a méz természetes köhögéscsillapító is. Ráadásul a kutatások szerint olyan antibakteriális tulajdonságai vannak, melyek segítenek a szervezetünknek legyőzni a kórokozókat.
Forrás: Marie Claire