Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

D-vitamin hiány: komoly szövődményei lehetnek

Módosítva: 2/14/2015 Szerző: Szimpatika 1 perc VitaminokD-vitaminSzív- és érrendszer
A D-vitamint a szervezet az UVB sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia, vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitaminhiány léphet fel.
A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Hiánybetegségeként ismert az angolkór. Ilyenkor a csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, és ez a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezet.

A D-vitamin hiány tünetei és lehetséges szövődményei

A csontfájdalom és az izomgyengeség D-vitamin-hiányra utalhat. A vér alacsony D-vitamin szintje fokozza az alábbi egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát:
  • angolkór
  • szív és érrendszeri halálok
  • kognitív problémák idősebbeknél
  • asztma előfordulása gyerekeknél
  • rákos megbetegedés nőknél
  • hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje)
  • hiperparatiroidizmus (mellékpajzsmirigy-túlműködés)
  • csontritkulás
  • pikkelysömör


A D-vitaminhiány lehetséges okai


Mivel a legtöbb természetes D-vitaminforrás állati eredetű, ezért a szigorú vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin hiány. Ha valamilyen okból kevés napfény éri vagy érheti a testfelületet, akkor szintén kialakulhatnak hiánybetegségek. A legerősebb napsugárzás az egyenlítő mentén éri az embereket, de a napsugarak gyengeségét nem csak az egyenlítőtől való távolság befolyásolja, hanem a levegőszennyezettség is. A sötét bőrű emberek bőre több melanint tartalmaz, ami gátolja a D-vitamin képződését.

A szervezet öregedésével a vesék nehezebben alakítják át aktív formájába a D-vitamint, és ez szintén növeli a vitaminhiány kialakulásának kockázatát. Előfordul, hogy bizonyos betegségek – pl. Crohn betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis - következményeként a vékonybél képtelen kivonni a vitamint a táplálékból. A túlsúlyosság ugyancsak rizikótényező, mivel a D-vitamint a véráramból a zsírsejtek vonják ki. A témával kapcsolatban további rdekességeket olvashat a WEBBeteg-en.

Forrás: WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos