Sokféle szövődménnyel kell számolni az intenzív ellátás után

Szerző: Medical Online
Ez fizikai, mentális és kognitív zavarokat egyaránt jelöl, és bárkinél kialakulhat, akit intenzíven kezeltek.

Azoknak az egészségügyi komplikációknak, amelyek az intenzív kórházi kezelés, azon belül is a tartós lélegeztetés nyomán alakulnak ki, poszt intenzív terápiás szindrómának nevezik, és az angol kifejezés alapján PICS-nek rövidítik. Ez fizikai, mentális és kognitív zavarokat egyaránt jelöl, és bárkinél kialakulhat, akit intenzíven kezeltek.

A kritikus állapot idején a szervezet elsődleges energiaforrását nem a zsírok, hanem a fehérjék, vagyis az izomszövet bontása jelenti, emiatt az izomtömegnek naponta akár az 5 százaléka is eltűnhet. A páciensek 25-45 százalékánál alakul ki ideg- és izomkárosodás, -sorvadás, legalább negyedüknél tanulási és memóriazavar, koncentráció-csökkenés, 25-80 százaléka szenved pszichiátriai tünettől (leggyakrabban depresszió, szorongás és poszttraumás stressz szindróma jelentkezik, de előfordulnak szexuális zavarok, vagy nagyfokú fáradékonyság. Mindezeken túl egyéb szövődmények is nehezíthetik a betegek felépülését: kiterjedt felfekvések, visszatérő húgyúti fertőzések, nagyfokú testsúlyvesztés stb.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a poszt intenzív terápiás szindróma kialakulásának kockázata csökkenthető a lélegeztetés idejének lehetőség szerinti minimalizálásával, enyhe, biztonságos nyugtató alkalmazásával és a fizioterápia mielőbbi, már az intenzív ellátás időszakában való elkezdésével.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!