Nem a bajusz teszi

Szerző: Sallai Ervin
Novemberben sok férfi növeszt bajuszt és szakállat, hogy csatlakozzon a Movember kihíváshoz, ami a férfiak egészségének megőrzésére hívja fel a figyelmet. De nem a bajusz teszi a férfit...

Na fiam! Üljél szépen ide a homokozó szélire, beszéljünk mint férfi a férfival. Nagyfiú vagy, elkezdted az óvodát, anyád is noszogat engem, hogy nem nőhetsz csak bele a világba, mint a dudva. Tudnod kell a helyed. Nohát! Adjad csak szépen vissza a kislánynak a lapátot, és kérj bocsánatot, hogy kicsavartad a kezéből, miközben homokot szórtál a szemébe.

Mostan elmondom neked, hogyan leszel igazi férfi, csak üljél már egy percet veszteg. Az igazi férfi bármennyit tud ülni. Attila bácsikád például már négy éve ül Vácon. Egy meccs 90 perc, meg a hosszabbítás, meg az okostojások, akik a végén lerajzolják, hogy mit kellett volna csinálni, hogy ne kapjunk ki. Szóval azt mind végig kell majd tudnod ülni.

Hogyan legyél férfi? Sokat kell tanulnod hozzá. Itt van például a ruha. Amikor felveszed, ne találj meg semmit, mint én! A semmi-nem-találás a férfiak alapképessége. Szitkozódhatsz, járkálhatsz, vagy csak állj a szoba közepén, mint a nyáját vesztett juhász, de rá ne hibázz, hol a ruhád, ha a szemed kiveri, akkor se. Ha egy asszony megkeresi végül, vedd fel kifordítva, hátával előre, és hordd mindenképpen tovább, mintha higiénikus lenne. Amikor végül leveszed, egyszerre bújj ki a nadrágból, alsógatyából és zokniból. Az így keletkezett széjjelbogozhatatlan gombócot a szennyestől távol dobd le, vagy ha mégis szétjönnek, szórd el egyenletesen a lakásban! Adódhat úgy, hogy rossz sorsod miatt majd te mosod ki a ruhád: akkor semmiképpen ne válogasd külön a színeket!

Vagy itt vannak az autók, ugye. Most is vissza kéne adnod a dömpert annak a síró fiúnak, de hát mi vagyok én, bíró? Mi, férfiak mindent tudunk az autókról. Mondani. Meg kell tanulnod bármeddig osztani az észt hengerekről, lóerőről, turbóról. Ha igazi férfi akarsz lenni, lenézed az automata váltót, a környezetbarát elektromosakat meg az önvezetőket, és akkor is órákig tudod fikázni a legújabb Teslát, ha egyébként egy 25 éves Opel kombinál jobbat sosem vezettél. Olvasás dolgában se merészkedj az irodalom ingoványos területeire, csak a használtautó.hu meg a tesztek. És pár vicc. Ha lehet, autós vicc. Majd megérzed, milyen gyönyörű a manuális váltó egyenes fogazású fogaskerekének felsivító hangja tolatás közben. Nekem ez a mobilom csengőhangja is. Mert minket ez különböztet meg a nőktől, fiam.
Nem a kukink, amivel el tudjuk oltani a tábortüzet. Nem az, hogy bármikor tudunk böfögni, orrot túrni vagy értelem nélküli akciófilmeket nézni, hanem a hosszantartó egyenes vonalú tolatás képessége. Amikor eljön a nap, hogy negyvennel tolatsz egy távoli parkolóhely felé az egyirányú utcában – érzed, hogy végre férfivá értél.

Beszéljünk egy kicsit az erőről. Most még erősebbek a korodbeli lányok, mert hamarabb érnek, és megeszik rendesen a papit, nem csak nyammognak rajta, mint te. De eljön az idő, hogy Majácska már nem lök félre a csúszda előtt. Férfi leszel. A sorsod, hogy te nyisd a nagyi körtebefőttjét, te cipeld haza a hatos pakk ásványvizet és a lapra szerelt IKEA bútort, amit utána hetekig csak nézel, hogyan is kellene összeszerelni. A cipelés a te dolgod lesz, törődj bele. Ha a női súlyemelő szövetségnél dolgozol, akkor is jönnek majd a kör e-mailek, hogy „szükség lenne egy férfira”. Nos ilyenkor fölösleges bedezodoroznod a hónod alját, nem irodai románc lesz. Föl kell hozni az emeletre pár íróasztalt.

Na. Mindent tudsz, amit egy egészséges férfinak tudni kell. De álljon itt a tanítás apádtól betegség esetére is. Mert bármilyen vasból van a szervezeted, időnként ledönt a lábadról a kórság. Ami a nőknél a fájdalom csimborasszója, a farfekvéses ikerszülés, az nálunk, férfiaknál a veszedelmes nátha. A férfinátha borzasztó dolog. Letaglóz a 36,4-es láz, alig bírod el a papírzsebkendőt, csak nyögve fekszel az ágyban, várva, hogy a tüdőgyulladásos feleséged kiszolgáljon. Teát iszol, nem kívánod a sört, és csak nézel szomorúan anyád áthozott húslevesére, mint aki James Bond helyett véletlenül romantikus filmre ült a moziban. De ne aggódj! Bármilyen tragikus kór is a férfinátha, a következő meccsig vagy haveri sörözésig véget ér.

Ennyi. Engedd el Hannácska haját, menjünk haza, kész az ebéd. Jövő héten innen folytatjuk. Addig is el kell döntened, hogy ebben a két részre szakadt országban melyik pártot követed. Német vagy japán autók?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!