Egy hónap alkohol nélkül

2020. 11. 26.
Szerző: Ivan Anita
|
Számos napot be tudnék jelölni novemberben, amikor tuti, hogy ittam volna egy-két pohár valamit, bár nem tudnám megmondani, hogy miért, ha nem megszokásból...

A Száraz november számomra mindig is egy jópofa, romkocsmás, facebookos kihívásnak tűnt, amit divat teljesíteni, és azért valljuk be, csoportosan szenvedni is sokkal könnyebb. Aztán jött a járvány, a karantén, minden kocsma bezárt, a házibulik és az otthonülős, iszogatós esték pedig megszaporodtak. A szorongásos helyzetet – amit  végzős egyetemistaként számomra a szakdolgozatírás is súlyosbított – azzal próbáltam ellensúlyozni, hogy elkezdtem egészségesebben étkezni, rendszeresen sportolni otthon, és a káros szokásokat is csökkenteni. Ezért kapva kaptam az alkalmon, és belevágtam a Száraz novemberbe is.

Azt tudni kell, hogy számomra az alkoholnak közösségépítő ereje van, szükséges ahhoz, hogy feloldódjak egy buliban, vagy hogy lazuljak a barátokkal hétvégenként. A felsőoktatásban töltött időszak esetében ráadásul egyfajta elvárás is lehet a folyamatos bulizás, a görbe esték és az alkohol minél gyakoribb használata, hiszen mindenhonnan azt halljuk, hogy ez az az időszak, amikor igazán kiélhetjük magunkat, és életre szóló emlékeket szerezhetünk, amelyeket felnőttként jó lesz majd felidézni – pedig valójában sokan nem is emlékeznek majd rájuk az alkoholgőz miatt.

Az igazi oka a vállalásomnak az volt, hogy kíváncsi voltam, vajon kibírom-e egy hónapig alkohol nélkül? Mennyire fogok szenvedni? Vagy talán könnyű lesz? Mennyire fontos a ital a lazuláshoz? Vagy egyáltalán kell-e? Esetleg ami ijesztőbb, hogy lehet-e nélküle is bulizni?

Ez is úgy indul, mint bármelyik elhatározás az életben, legyen az munka, spórolás vagy hobbi. Először fellelkesedik az ember, észre sem veszi, hogy van benne kihívás, annyira hajtja az elkezdés tüze, és addig a pontig tart, míg el nem jön az első hétvége. A lelkesítő kihívás kezd terhessé válni, az ember ösztönösen térne vissza a szokásaihoz. Mikor találkozol a csajokkal és rájössz, hogy ez egy baromi borozós este, vagy házibulit tartanak a csoporttársak és meginnál egy sört, akkor elérkezik az az érzés, mikor értelmetlennek tűnik az önmegtartóztatás. Aztán egyre több ilyen nap jön, egyre bosszantóbbá válik, hogy az ember önmagát korlátozza a saját szabadságában. Főleg azért, mert ilyenkor nem érzünk semmi pozitív hatást, és nem értjük, miért nem iszunk valami finom, lazító alkoholos italt. A többiek körülötted eljutnak arra a jól ismert emelkedettségi szintre, te pedig totálisan kimaradsz a buliból. Kívülálló leszel, hiába nyomod te is ezerrel a hülyeséget, egyszerűen egyre jobban távolodsz tőlük. Ahogy ők emelkednek a piával, te úgy maradsz két lábbal a földön, egy fonnyadt almalével a kezedben. Odatáncolnak hozzád, az arcodba ordítva artikulálatlanul nagyon szeret mindenki, te meg zavart félmosollyal arrébb somfordálsz.

Egyszerre túl felnőttnek érzed magad, ami ilyenkor elég ijesztő érzés, aztán arra gondolsz, hogy te is ilyen vagy beszórakozva, ami hasonlóan ijesztő. És amikor a többiek a kezedbe nyomják a kötelező rövidkört, te emberfeletti kézmozdulattal elutasítod. Büszke vagy magadra, de csak egy pillanatig, mert a szemed sarkából mégis sóvárogva nézed, ahogy a többiek lehúzzák, te pedig tovább kortyolgatod a kis gyümölcslevedet.

Aztán persze amikor az emelkedettség a tetőfokára hág, az emberek el akarják nyújtani a pillanatot és isznak tovább, viszont ezután már nem az emelkedés jön, hanem a lealjasodás. Na, ilyenkor annyira örülsz a száraz hónapnak, hogy fél méterrel a járda fölött sétálsz haza, hogy mekkora menő vagy, mert nem tántorogsz, és nem leszel reggel használhatatlan.

Még két dologra baromi jó rájönni. Az egyik, hogy igazából, ha jó a hangulat, akkor józanul is ugyanúgy tudok bulizni, idiótán ropni a Dance Monkey-ra, mintha ittam volna. A másik pedig, hogy fantasztikus érzés, amikor az ember másnap a teljes fizikai-szellemi kapacitását ki tudja használni.

Számos napot be tudnék jelölni novemberben, amikor tuti, hogy ittam volna egy-két pohár valamit, bár nem tudnám megmondani, hogy miért, ha nem megszokásból. Sörözgetős este, borozgatós este, kis valami csurran-cseppen, és az alkohol kis mennyiségben nagyon jól lelazít, kellemes medret ad a jó beszélgetéseknek, de észrevétlenül annyira megszokjuk, hogy alkoholt fogyasztunk, hogy egyenesen ordítani tud a hiánya. A Száraz novemberben igazából ezek hiányoznak, nem a kerítésszaggató, lelkiismeret-furdalás ízű esték. De mégis felmerül a kérdés, hogy ez a finoman iszogatás is mennyire válhat szokássá – majd pedig szükségletté? Társas ivásnak hívjuk, de közben mi van, ha fordítva működik, és az ivás tesz társassá?

Mindenesetre az biztos, hogy sok kérdés fogalmazódik meg az emberben önmagával, és az őt körülvevőkkel kapcsolatban is. Alapvetően nem hiszek a mértéktelenségben és a Száraz november önmegtartóztatása is ugyanolyan mértéktelenség, ennek ellenére nagyon tanulságos kísérlet, és így a végéhez közeledve egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam. Voltak nehéz pillanatok, és biztos, hogy még lesznek is, de összességében nagyon hasznos önismereti szempontból, még ha egyes felismerések kellemetlenek is. A cél pedig az, hogy okuljunk belőle, és a következő hónapot ne mattrészegen kezdjük.

Ha te is Száraz novembert tartasz, akkor kitartás, már a finisben vagyunk!

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
353 276
Kórházban:
4 445
Elhunyt:
11 520
Tesztek:
2 968 743
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.19. 08:34
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el