Egyre nagyobb veszélyt jelent a tengeri állatokra a műanyag

Szerző: MTI
Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett tengeri emlősökre és teknősökre az Egyesült Államok körüli vizek műanyag-szennyezettsége.

Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amely életét veszélyeztető módon került kapcsolatba műanyaghulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra 2019-ben, csak a jéghegy csúcsa és a valódi számok sokkal magasabbak. A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek.

„Talán soha nem tudjuk meg a pontos számot, ám a részletek, amelyeket tudunk, szívszaggatóak” – mondta Kimberly Warner, az Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója. „A műanyag ma már mindenhol jelen van, még azokban a mélyen a vízben élő állatokban is, amelyeket ritkán látni és a helyzet egyre csak súlyosbodik” – tette hozzá a szakember.

Az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat. Az állatok műanyagzacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyagfóliákat és élelmiszer-csomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban, ami belső sérüléseket okozhat számukra vagy nehezítheti a táplálkozásukat.

Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat. A műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88 százaléka a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

Egy Hawaiion talált fókának műanyag vizespalack szorult az orrára, míg Kaliforniában egy élelmiszer-csomagolás tömítette el egy delfin nyelőcsövét. Dél-Karolinában csaknem 60 darab műanyagdarabkát ürített ki magából egy álcserepesteknős.

Évente 11 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba és ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor ez a szám csaknem megháromszorozódhat 2040-re. A műanyaghulladékok gyakran apró részecskékre bomlanak le és eljutnak a világ minden tájára, a tengeri világ legmélyebb helyeitől egészen az Északi-sarkvidék tengeri jegéig.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!