Egy nap a gyermekek alapvető jogaiért

Szerző: Szimpatika
Az Unicef Ismerd fel, és tegyél ellene című, gyermekbántalmazás elleni kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.

31 évvel ezelőtt, november 20-án fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait, és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. 2020-ban a gyerekek biztonsághoz való joga különösen törékeny: évi egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon, a pandémia alatt pedig egyes előrejelzések szerint akár 30 százalékkal is nőhet a gyermekbántalmazási esetek száma. Az Unicef Ismerd fel, és tegyél ellene című gyermekbántalmazás elleni kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. 

A korábbi években megszokhattuk, hogy vidáman és mozgalmasan, a gyerekek bevonásával telik ez a nap. Bár idén a legtöbb esemény az online térben valósul meg, látványos elemeknek nem leszünk híján: a közösségi médiában „kék hullám” várható, és ahogy világszerte, úgy hazánkban is kék fénybe borul számos ikonikus építmény. Vonaton, buszon utazva gyerekek sorolják majd a gyermekjogokat.

Az Unicef a szemléletformálás mellett gyakorlati segítséget is szeretne nyújtani: gyermekbántalmazás elleni mesterkurzussal, hétköznapi eseteket és a lehetséges megoldásokat soroló kisokossal és szakmai beszélgetésekkel, amelyre a unicef.hu/bantalmazas oldalon tudnak feliratkozni az érdeklődők.

November 20-án 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook-oldalán egy online esemény keretén belül szakértők beszélgetnek az otthon falai között, az intézményekben és az online térben történő bántalmazásról, és a megelőzés módjairól.

Ezen a napon azzal is segítheted az UNICEF munkáját, ha hívod a 13666-os adományvonalat, vagy elküldöd a „Teszek ellene” mondatot SMS-ben. Hívásonként és SMS-enként 500 Ft-tal támogatod a gyerekbántalmazás megelőzését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!