Mi tartotta életben bolygónk leghosszabb szupervulkáni kitörését?

2020. 11. 21.
A Kerguelen Nagy Magmás Provincia az antarktiszi régióban található, és kb. 120 millió évvel ezelőtt kezdődött a működése.

Nagy Magmás Provinciának (angol rövidítésben LIP) hívjuk az olyan vulkáni területeket, ahol igen hosszú időn keresztül, átlag 1-5 millió év alatt jutott a föld mélyéről a felszínre a kőzetolvadék, s amelyek területe meghaladja a százezer négyzetkilométert. Ezek némelyike szárazföldi elhelyezkedésű, mint pl. a Dekkán- vagy a Szibériai-trap egykori óriási bazaltárja, azonban számos másik LIP a tengerek mélyén helyezkedik el. Ez utóbbi csoportba tartozik a Kerguelen-platót, vagyis tengermélyi kiemelkedést létrehozó is, amelynek működése mintegy 120 millió évvel ezelőtt kezdődött, miután Antarktika és India széthasadtak.

Az ausztrál Curtin Egyetem doktorandusz kutatója, Qiang Jiang vezetésével egy nemzetközi csoport vizsgálta a Kerguelen-platót eredményező egykori kitörés idejét és körülményeit. A kitörés különböző időszakaiból származó kőzetminták pontos kormeghatározásával azt tudták bizonyítani a kutatók, hogy nem különálló impulzusokban, hanem folyamatosan zajlott e hatalmas léptékű vulkáni működés.

„A Kerguelen-platót olyan területnek képzeljük el, amelyet több kilométer vastagon borít be a láva. Az ilyen vulkáni területek kialakulását nem egy esetben kötötték kihalási eseményekhez is” – magyarázta a kutató. „A Kerguelen-plató esetében jó 30 millió éven keresztül folyamatosan ilyen hatalmas erővel zajlott a kitörés, ezzel bolygónk leghosszabb idejű ismert szupervulkáni működése volt. Mintegy 90 millió éve hirtelen lecsökkent az aktivitása, azonban nem világos, hogy ennek mi volt az oka.” A számítások szerint 17,4 millió köbkilométer bazaltláva jutott a felszínre ezen időszak alatt, s a szeizmikus mérések alapján 5,3 kilométer vastagon terül el a bazaltos kőzet az összesen 1,5 millió négyzetkilométeres területen. A plató mindössze két helyen éri el a tengerfelszínt, a francia külbirtok Kerguelen-szigeteknél, illetve az ausztrál külbirtok Heard- és McDonald-szigeteknél.

A platón ma is van vulkáni aktivitás, azonban elhanyagolhatóan kicsi az egykorihoz képest. „Ide tartozik Ausztrália egyetlen működő vulkánja, a szubantarktiszi Heard-szigeten lévő Big Ben, amelynek a legutóbbi kitörése 2016-ban volt.”

Dr. Hugo Olierook, a kutatásban szintén részt vevő szakember elmagyarázta, hogy az ilyen rendkívül hosszú idejű kitöréshez igen különleges geológiai helyzet is szükséges.
„Amikor Gondwana szuperkontinense részben feldarabolódott, s létrejöttek a ma Ausztrália, India és Antarktika néven ismert földdarabok, egy gomba alakú feláramlás a földköpenyben, ún. köpenycsóva jött létre, s ennek a tetején, valamint óceánközépi hátságok mentén kezdett kialakulni a Kerguelen-plató” – magyarázta Dr. Olierook.

Az Indiai-óceán felnyílása során, a tektonikai erők hatására az óceánközépi hátság igen lassan, de egyre északabbra került az Antarktikától, s elérte azt a területet, ahol a köpenycsóva volt, ekkortól kapcsolt hatalmas erőre a kitörés. Azért tudott ilyen sokáig fennmaradni a rendkívüli vulkanizmus, mert a köpenycsóvában felemelkedő anyag számára az óceánközépi hátság biztosította a kivezető csatornát, mintegy futószalagként szállítva a kőzetolvadékot.

„A Kerguelen-plató esetében a köpenycsóva Bunsen-égőként működik, folyamatos olvadást eredményez a köpenyben, s ez végül rendkívüli hosszúságú kitöréshez vezet. Más vulkánoknál leáll a folyamat, mivel lehűlnek a kőzetek, s eldugulnak az olvadékot a felszínre vezető csatornák” – tette hozzá Dr. Olierook.

Fred Jourdan professzor, a Curtin Egyetemen működő Nyugat-Ausztrál Argonizotóp Labor vezetője elmondta, hogy a kutatócsoport e nemesgáz izotópjai segítségével határozta meg a kitörésből származó kőzetek korát. „Fontos volt felismernünk ezt a hosszú és folyamatosan zajló kitörést, mivel ebből megérthetjük, hogy mi mozgatja a kitöréseket, s minek hatására fejeződnek be. Emellett a földi és más bolygókon zajló vulkáni működés megértését is elősegítik a feltárt adataink” – magyarázta Jourdan professzor.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!