Díjazták az európai szinten is kimagasló magyar stroke-ellátást

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Medical Online
Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítéssel ismerte el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátásának színvonalát.

Az országban egyedül csak itt tudják komplexen biztosítani a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig terjedően az ellátást.

ESO-Angels arany fokozatú minősítéssel ismerte el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke-ellátásának színvonalát az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet. A díjat világszerte a stroke-ellátásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kórházaknak ítélik meg, a mindehhez alapul szolgáló, számokkal is igazolható eredményeket pedig egy nemzetközi adatbázisba felöltött klinikai adatsor szolgáltatja. Prof. dr. Klivényi Péter, az SZTE Neurológiai Klinika igazgatója örömét fejezte ki, hogy az idei év első negyedéves adatai alapján a klinika európai szinten is kimagasló minőségű, arany fokozatú stroke-ellátást biztosító intézménnyé vált. Az elismerés hazai rangját is igazolja, hogy a díj 2017-es megalapítása óta az országban mindösszesen öt másik, stroke-ellátásban kimagasló teljesítményt nyújtó intézmény kapta meg.

A díj kritériumai közt szereplő, adatbázisba feltöltött komplex rendszer kapcsán a klinika igazgatója úgy fogalmazott, hogy összesítették a betegekhez köthető különféle paramétereket, mint például az érkezési időt, a beavatkozást, a betegség súlyosságát jelző skála eredményeit, a kimenetelét, és hogy milyen terápiát és gyógyszereket kapott a páciens. Emellett regisztrálták, hogy milyen beavatkozások és képalkotó vizsgálatok történtek, és ezeknek mi lett az eredménye.

„Nemcsak adatokat szolgáltattunk, hanem az adatok alapján kimutatható eredményeink is jók lettek” – hangsúlyozta Klivényi Péter professzor. Vagyis az is számított, hogy a betegek megfelelő időben, azaz 60 percen belül jutottak-e ellátáshoz, mert ez komoly minőségi mérőfok. Lényeges elem volt, hogy a szükséges beavatkozásokat, azaz a vérrögoldó kezeléseket vagy érmegnyitó beavatkozásokat mennyi idő alatt tudták elvégezni.

A klinika igazgatója elmondta, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a klinikára kerülő új stroke-os betegek száma. „Havonta közel 140-150 új stroke beteg ellátását kezdjük meg a klinikán. Ez a szám országos viszonylatban is jelentősnek mondható. Az ország egyik legnagyobb stroke centrumaként működünk”. Azonban az országban csak az SZTE Neurológiai Klinikára jellemző, hogy a hiperakut stádiumtól kezdődően egészen a rehabilitációs szakaszig egy helyen tudják biztosítani az európai színvonalú ellátást.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!