Gyerekkori fejfájás – Mit tehet a szülő?

2020. 11. 12.
|
A fejfájás csaknem valamennyi felnőtt életében előfordult már, de meglepő, hogy sok gyerek szájából is elhangzik ez a panasz. Mit tehet a szülő, mielőtt orvoshoz fordul? A témában Dr. Jerney Judit gyermekneurológus ad eligazítást.

A szülő általában a gyermek fejfájásos panaszainak ismétlődése miatt fordul orvoshoz, főként azért, mert mindig komolyabb, súlyosabb koponyaűri, idegrendszeri betegségtől tart. A fejfájás lehet maga a kórkép és lehet valami egyéb betegségnek a tünete, tehát többféle az ok és többféle a megnyilvánulási forma.

A fejfájás látható jele lehet pusztán annyi, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, abbahagyja a tanulást vagy a játékot, lefekszik. Számos jellegzetesség vagy kísérő tünet adhat eligazítást a szülőnek, vagy rákérdezhet bizonyos jelekre. Ezek az információk nagy segítséget jelentenek az orvosnak a fejfájás típusának és hátterének tisztázásában, a szükséges vizsgálatok mielőbbi elkezdésében, valamint a felesleges vizsgálatok elkerülésében.

Javasolt, hogy a szülő a vizsgálatra úgynevezett „fejfájás naplóval” érkezzen.

Ennek szempontjai a következők:

A fejfájás

Megjelenési ideje: Mikor jellemző a fejfájás? Reggel már ébredéskor, napközben vagy inkább estefelé, esetleg éjjel erre ébred a gyermek?

Helye: Kérjük meg a gyermeket, hogy próbálja behatárolni, hol érzi a fájdalmat: homlok, halánték, fejtető, tarkó, szem körül? Csak az egyik vagy mindkét oldalon?

Időtartama: Milyen hosszan jelentkezik: percekig, órákig, napokon át, folyamatosan, vagy időszakosan?

Erőssége: 1-5 vagy 1-10 skálán milyen erős a fejfájás, ha a gyermek ezt meg tudja jelölni?

Megelőző tünetek: 24-48 órával korábban jelentkezett fáradtság, ingerlékenység, hangulatváltozás, ásítozás, karikás szem, nyakmerevség, vagy közvetlenül a fejfájás előtt, szinte bevezető tünetként: látászavar, érzészavar vagy beszédzavar?

Kísérő tünetek: Fejfájás közben jelentkezik hányinger, hányás, szédülés, fénykerülés, hangkerülés?

Okoz-e változást a szokásos tevékenységben (játék, tanulás, viselkedés)?

Fokozódik-e fizikai aktivitásra mozgás, ugrálás, sport, előre-, vagy hátrahajlásra?

Enyhül-e alvás hatására, gyógyszer (milyen gyógyszer) hatására?

Változott-e (fokozódott vagy csökkent) az első fejfájás óta: erőssége, időtartama, gyakorisága?

Kiváltó oka: fejsérülés, stressz, fáradtság, időjárás változás, hormonális ciklus, valamilyen étel?

Egyéb észrevételek

A naplóban felvetett kérdésekre adott válaszok nagyon fontosak a vizsgáló orvos számára, segítik a helyes diagnózis megállapítását, felvázolják, hogy elsődleges (amikor maga a fejfájás a betegség) vagy másodlagos, tüneti fejfájásról van szó.

Fejfájástípusok és jellemzőik:

Migrénes fejfájás

Az elsődleges fejfájás egyik gyakori formája a migrén. Előfordulása gyermekek körében 3-14%. Gyanúját felvethetik a nagyszülők, szülők, testvérek hasonló panaszai. Legalább 60-75%-ban van migrénre utaló családi adat. De a kiváltó tényezők lehetnek a stressz, hormonális vagy időjárási változások, bizonyos ételek. Míg a felnőttek és a tinédzserek inkább típusos féloldali fejfájásról panaszkodnak, a kisebbek homloktáji vagy kétoldali halántéktáji fájdalmat említenek.

A migrénes fejfájás fokozatosan, egyre erősödve kezdődik, általában lüktető jelleggel, és a fizikai aktivitás tovább erősíti. Megelőzhetik látási panaszok (pl. cikázó fénycsíkok vagy foltok, a látótér egy részének homálya vagy beszűkülése, stb.) érzés- vagy beszédzavar. Ez a migrén úgynevezett aurával járó formája. 8 éves kor alatt ritka, serdülőkben jóval gyakoribb.

A migrén kísérőtünetet lehet hányinger, hányás, fény és/vagy hangkerülés, szédülés. Emiatt a migrénes gyerek legszívesebben egy elsötétített csendes szobába elvonul aludni, ami sok esetben használ is. A fejfájás legalább 2 órán át tart, de van, amikor 2-3 napig.

A migrénes fejfájás ismerete több okból fontos: segít elkülöníteni más elsődleges és másodlagos fejfájás formáktól, valamint megszabja, hogy milyen gyógyszer javasolható a migrén oldására, megelőzésére.

Vannak csecsemő-, illetve kisded-, vagy kisiskolás korban jelentkező, úgynevezett epizódikus tünet-együttesek. Ilyen a ciklikus hányás szindróma, az abdominalis (hasi) migrén, a jóindulatú paroxysmalis (rohamokban jelentkező) szédülés, jóindulatú paroxysmalis (rohamokban jelentkező) ferde fejtartás, melyekhez későbbiekben migrén társulhat.

Tenziós fejfájás

Az elsődleges fejfájás másik gyakori formája az úgynevezett tenziós típusú fejfájás. Gyakoriságát 5-25%-ra becsülik. Általában 7 éves kor táján kezdődik, de előfordulása a serdülőkorra leggyakoribb. A tenziós fejfájás kialakulásában a fájdalomérző és szabályozó rendszer működésében, valamint a fej és a nyak izmainak feszülésében bekövetkező változások játszanak szerepet.

A latin eredetű kifejezés a fájdalom feszítő jellegére utal, olykor a fejet körülvevő abroncsszerű szorító érzést okoz, növekvő- csökkenő intenzitással. Ez általában nem olyan fokú, hogy a gyermek abbahagyni kényszerüljön a teendőit, előfordul, hogy csak rákérdezésre jelzi. A fény vagy erős hang ezekben az esetekben is zavaró lehet. A fájdalom időtartama változó, olykor egy ideig szinte minden nap előfordul, viszont sportolás, verseny, TV nézés közben nem említik, vagyis a figyelem elterelése sokszor javít.

Cluster fejfájás

A harmadik típusú elsődleges fejfájás a „cluster” fejfájás, ami gyermekekben ritkábban fordul elő és csaknem kizárólag 10 éves kor felett. Jellegzetes tünet-együttes, mindig az egyik oldalon jelentkezik a szem és a halánték körül. Hirtelen, gyorsan erősödő erős fájdalommal indul, ami fél-3 óráig is eltarthat. Könnyezés, orrcsorgás, orrdugulás, sápadtság, izzadás és a szem pirosas elszíneződése kísérheti.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

A tünetek ismeretében már a gyermekorvosi vizsgálat is eldöntheti a további vizsgálatok szükségességét. A következő lépés az ideggyógyászati és szemészeti vizsgálat, vagy akár fogászati vizsgálat lehet. Ha elhúzódó felső légúti hurut szerepel az előzményekben, akkor melléküreg gyulladás gyanúja miatt orr-fül-gégészeti vizsgálat is indokolt. A szemészeti vizsgálat részben esetleges látási problémát, fénytörési hibát deríthet ki, amikor pl. a gyermek nem látja jól a táblát vagy éppen a közelre nézéskor az írás, olvasás jelent megerőltetést. A szemfenék vizsgálat arra is fontos jelzést ad, hogy a fejfájás hátterében nincs-e agyi nyomásfokozódásra utaló eltérés, amit térszűkítő folyamat okozhat. Ilyenkor azonban egyéb kóros tünetek is jelentkeznek, ezért fontos az ideggyógyászati vizsgálat, ami szükség esetén képalkotó eljárások elvégzését javasolhatja.

Sok szülő MR-rel kezdené a vizsgálatok sorát, hogy megnyugodjon nincs-e nagyobb baj a háttérben. Azonban fontos ezeket a vizsgálatokat csak megalapozott orvosi gyanú esetén elvégezni. Az ideggyógyászati vizsgálat az észlelt kóros tünetek alapján segít tisztázni az úgynevezett másodlagos, tüneti fejfájások hátterét. Ez lehet például fejsérülés, idegrendszeri gyulladás, térszűkítő folyamat vagy valamilyen rendszerbetegség. Olykor pszichológiai vizsgálatra is sor kerülhet. Ezzel kiszűrhetjük, hogy nincs-e a fejfájás hátterében a gyermek számára lelki megterheléssel, szorongással járó ok.

Forrás: Rózsa Medical Center, Dr. Jerney Judit gyermekneurológs

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el