Hatalmas szükség van a vérplazma-donorok jelentkezésére

Szerző: Semmelweis Egyetem
Világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak.

A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült eredményesen kezelni. Épp ezért a koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek kezelését. 

Miért fontos?

A koronavírus-járvány második hullámának fellángolásával nemcsak a pozitív esetek száma növekedett meg, de a kórházi ellátást igénylő betegeké is. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. Habár néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazma-terápia, amely életeket menthet. A szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson.

Ki vehet részt plazmaadáson?

A koronavíruson már átesett, gyógyult páciensek, akiknél a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, tehát a korábbi fertőzést bizonyító pozitív után született negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – tehát azok is, akik nem szorultak kórházi kezelésre. 

A plazmaadás menete

A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor – nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. Más betegségekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés esetén is eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához pedig szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket.
Az előzetes vérvételre az alábbi módokon jelentkezhet:

e-mailen: info@orthosera.com

telefonon: 0670/ 363 - 8768

A plazmaadókat tájékoztatják a vérvétel helyszínéről és időpontjáról is. Csoportos jelentkezés esetén lehetőség van szűrőbusz igénylésére is, mely az előre egyeztetett helyszínre és időpontra érkezik.
Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.

Az Országos Vérellátó Szolgálat is várja a nemrég gyógyult – ún. konvaleszcens – plazmadonorok jelentkezését. Azok jelentkezhetnek donornak, akiknél betegségük során legalább egyszer PCR-teszttel kimutatták a koronavírust; meggyógyultak és legalább 3 hete tünetmentesek; alkalmasak vér- és plazmaadásra, valamint hajlandóak hozzájárulni, hogy egy tudományos program keretében nyilvántartsák leadott plazmájuk gyógyító hatását, és ennek érdekében kezeljék adataikat. 18-60 (ha korábban adott már vért, akkor 65) év közötti, minimálisan 50 kg testsúlyú önkénteseket várnak a nagyvárosokban található plazmagyűjtő állomásokon – az esetleges utazási költségek megtérítésével.
További részletek az alábbi linken:
https://www.ovsz.hu/hu/hirek/tajekoztato-konvaleszcens-plazmadonoroknak


Hogyan működik a plazmaterápia?

A fertőzésen átesettek vérében a vírus elleni védekezésül termelt ellenanyag, vagyis úgynevezett antitestek találhatóak; ezek segítségével győzi le a szervezet az infekciót. Plazmaterápia során a koronavírusból kigyógyultak vérplazmájában található antitesteket használják fel a betegség leküzdésére alkalmas szérum készítésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!