Hormonális problémák is állhatnak a gyermekkori túlsúly hátterében

A gyermekkori túlsúlyról bátran állíthatjuk, hogy kényes téma. Az elhízott gyermek aligha tehet arról, hogy túlsúlya van, hiszen étkezését szülei vagy gondozói biztosítják, a testmozgásról való döntés pedig szintén az övék.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy talán olyan betegséggel küzd a gyermek, ami elhízást okoz, és még az is lehet, hogy ez nincs diagnosztizálva. Ha egy túlsúlyos gyermekkel találkozunk, megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy „vajon túl sokat eszik?”, „nem sportol?” vagy „lehet, hogy beteg?”.

Nehéz helyzetbe hozhat minket ez a pillanat, hiszen udvariatlannak érezhetjük feltenni ezeket a kérdéseket. A gyermekkori elhízás azonban rendkívül veszélyes a gyermek egészségére hosszú távon is. Ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ha a rossz táplálkozást és a kevés testmozgást kizárhatjuk, akkor feltétlenül gondolnunk kell arra, hogy az elhízás hátterében betegség is állhat.

Dr. Maróti Ágnes gyermek-endorkinológus összegyűjtötte azokat a lehetséges endorkinológiai betegségeket, melyek észrevétlenül képesek elhízást okozni a gyermekeknél.

Az endorkrinológia a hormontermelő mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy stb.) betegségeivel foglalkozik, vagyis a következőkben hormonális problémákról lesz szó. A nem megfelelő hormontermelés tünete többek között elhízás, a kialakult túlsúly pedig a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegséghez, magasvérnyomáshoz vezethet, és akár asztmát is okozhat. Ha gyermekkorban, korán diagnosztizáljuk a hormonprobléma eredetét, ezeknek a krónikus betegségeknek a kialakulását is megelőzhetjük.

Melyek azok az endokrin betegségek, melyek elhízást okoznak?

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) a pajzsmirigy működésének zavara, ha nem képes a megfelelő hormontermelésre. Gyermekkorban ez autoimmun eredetű és több tünete is jelentkezik. Az elhízás mellett felfigyelhetünk a hajhullásra, fáradékonyságra, bőrszárazságra (csecsemőknél foltos bőrre).

Inzulinrezisztencia

Gyakran említik az inzulinrezisztenciát (IR-t) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának. Ebben az esetben a hasnyálmirigy túlműködés okozza a hormonproblémát, ami szénhidrát-anyagcsere zavarhoz vezet. Ez a betegség az elhízás következménye és oka is lehet egyben.

Cushing-szindróma

Ritka, de a gyermekkori elhízás esetén a Cushing-szindróma is állhat a háttérben. Ezt a betegséget a mellékvesekéreg fokozott kortizoltermelése okozza, ami a cukor- és a zsíranyagcsere helytelen működését eredményezi. Így a zsír a gyermek hasára, a hát felső részére rakódik, és az arcon is meglátszik.

Miért fontos a kivizsgálás?

Ahogy a fentiekben is említettük, a gyermekkori elhízás további krónikus betegségekhez vezethet, elsősorban ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, mi az elhízás oka. Ha a helytelen táplálkozást és a mozgás hiányát kizárhatjuk, feltétlenül forduljunk gyermekorvoshoz.

A gyermekkorban viselt túlsúly nem csak fizikális terheltséget és egészségügyi problémákat von maga után. A gyermek mentális jólléte forog kockán, hiszen a kóros túlsúly társadalmilag sem elfogadott. Az iskolában testi és lelki bántalmazás is érheti, amely trauma évek múltán szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Az javasoljuk, sose hunyjon szemet a gyermekkori elhízás felett, hiszen a „struccpolitika” ezen a területen gyakran előfordul. Kihangsúlyozandó, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen a megfelelő testsúly és BMI-érték kialakításához. A rendszeres (éves) gyermekgyógyászati vizitek és szűrővizsgálatok minden szülőt és gondozót segítenek abban, hogy idejében felismerjék a problémát.

Forrás: Rózsakert Medical Center

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!