Szigorodtak a karantén szabályai

2020. 10. 31.
A törvényjavaslat a következő karantén szabályok megszegése esetére 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását teszi lehetővé.

A házi karantén elrendelésére vonatkozó, az Országgyűlés által módosított jogszabály hatályba lépésével szigorodtak a karanténintézkedések megszegése esetén alkalmazható szankciók – hangsúlyozta Kiss Róbert alezredes.

A határátlépésnél a belépő nyilatkozik a lakás pontos címéről, ahol a 10 napos karanténkötelezettség idején tartózkodni fog. A határátlépő közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedhet, amit kizárólag egészségügyi, műszaki vagy menetrendi okból szakíthat meg, hazaérkezése után a bejárati ajtóra köteles mindenki által jól láthatóan elhelyezni a piros figyelmeztető jelzést. Ha a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver (a továbbiakban: karanténszoftver) telepítésének feltételei rendelkezésre állnak és a karanténkötelezett ahhoz megfelelő eszközzel rendelkezik, akkor a karanténkötelezett a karanténlakásba történő megérkezésekor köteles a karanténszoftvert a telekommunikációs eszközre telepíteni.

A „Házi Karantén Rendszer” a karanténban lévők számára könnyebben elviselhetővé teszi, a hatóság számára egyszerűsíti a szabályok betartásának ellenőrzését a koronavírus-járvány alatt. Az arcfelismerésen és helymeghatározáson alapuló, okostelefonra önkéntesen letölthető Házi Karantén Rendszer (HKR) segítségével a hatósági házi karanténban lévő beteg vagy tünetmentes fertőzött, illetve koronavírus-gyanús személy saját maga „jelentkezhet be” időről időre. Ennek köszönhetően jelentős hatósági erőforrások szabadultak már fel és lettek bevethetők a vírus elleni védekezés egyéb területein.

A HKR applikáció működése nagyon egyszerű. A hatósági házi karanténba rendelt emberek az alkalmazásletöltést követően regisztrálnak, amelynek során a megadott adatokat a rendszer összeveti a hatósági adatokkal. A HKR az IdomSoft Zrt. fejlesztőinek segítségével kapcsolódik a rendőrségi adatbázisban tárolt karantén státusz információhoz. A regisztráció élesítését követően a felhasználó napi több alkalommal, véletlenszerű időpontokban kiküldött távellenőrzési kérések teljesítésével igazolja az okostelefonjára letöltött alkalmazás segítségével, hogy az otthonában tartózkodik.

A távellenőrzés hitelességének ellenőrzésére a HKR az okostelefon kameráját és az Asura Technologies mesterséges intelligenciára épülő arcfelismerési algoritmusát alkalmazza, miközben a helyadatokat is ellenőrzi a rendszer. A lakóhely elhagyása esetén riaszt az applikáció, az ORFK területi ügyeletes munkatársa pedig dönthet a személyes ellenőrzés mellett.

A karanténban tartózkodóknak naponta lehetőségük van egy kérdőív kitöltésére is, amivel képet adhatnak az egészségi állapotukról, annak változásairól. Bármilyen technikai probléma esetén (például nem jól sikerül a fotó), az Asura élő chaten keresztül segíti a felhasználókat. A korábban említett közös fejlesztésnek köszönhetően a HKR rendszer folyamatosan friss információhoz jut az egyes személyek házi karantén státuszát illetően, és csak a hatóságilag elrendelt karantén ideje alatt küld bejelentkezési kérést.

Kiss Róbert alezredes felhívta a figyelmet, hogy a karanténra kötelezett a lakást csak orvosi utasításra, betegség, illetve életveszély vagy súlyos kárral fenyegető veszélyhelyzet esetén hagyhatja el. Új, hogy a kötelezett az illetékes rendőrkapitányságnak tett bejelentés és a rendőrség tudomásul vétele után hagyhatja el a karanténlakást.

A törvényjavaslat a következő karantén szabályok megszegése esetére 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását teszi lehetővé. A bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon ugyanazon személy által elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírságok összege legfeljebb 600 000 forint lehet. A bírságot az azt kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül kell megfizetni.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!