Spanyolországban sorra léptetnek életbe belépési korlátozásokat

Szerző: MTI
Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt sorra be-, illetve kilépési korlátozásokat léptetnek életbe a tartományok.

Spanyolország 17 tartományából már ötben támasztanak olyan szigorú feltételeket az utazókkal szemben, mint a munkavégzés, az oktatás, az egészségügyi ellátás, a rászorulók gondozása, vagy más igazolt vészhelyzet. Az észak-keleti Navarrában és La Riojában a múlt héten lépett életbe az erről szóló döntés.

A tilalom Baszkföldön lesz a legszigorúbb, ahol október 28-tól a tartományon belül sem lehet szabadon közlekedni. Több tartomány vezetése mérlegel hasonló szigorításokat, Katalóniában például azt fontolgatja az autonóm kormány, hogy a hétvégékre lakhelyelhagyási tilalmat vezet be.

A spanyol központi kormány október 25-én jelentette be, hogy a járvány terjedésének megfékezése érdekében szükségállapotot léptet életbe, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez, miután az autonóm tartományok többsége ezt kérvényezte.

Általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig nem lehet az utcán tartózkodni, de a korlátozás pontos kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával. Így például Madridban éjféltől kezdődik a tilalom, de Katalóniában 22 órától. A Kanári-szigetek kedvező járványügyi helyzetük miatt mentesülnek az intézkedés alól.

„A helyzet rossz, a járvány nagyon kedvezőtlenül alakul” – fogalmazott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban. Ismertetése szerint a dél-európai országban a hétvégén több mint ötvenezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ami napi mintegy 17 ezer új esetet jelent átlagosan. Az elmúlt 24 órában 5217 új fertőzöttet igazoltak az elvégzett tesztek.

A járványügyi vezető felhívta a figyelmet, hogy gyorsul a fertőzöttek számának emelkedése, jelenleg százezerből 410-en fertőzöttek. Mint mondta, a 47 milliós országban soha annyi tesztet nem végeztek még mint jelenleg, százezer lakosonként 2118-at naponta, és ennek eredményeként a feltárt esetek több mint 45 százaléka tünetmentes. Hozzátette, hogy a legtöbb fertőzött továbbra is a 15 és 29 év közötti korosztályokból kerül ki.

A Covid-betegek arányát tekintve a kórházak telítettsége 13,7 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 24 százalékos. Azonban több olyan tartomány is van, ahol ez utóbbi meghaladja a 40 százalékot, ami egyes intézményekben már a tervezhető ellátások halasztását jelenti - részletezte a szakember.

Fernando Simón hangsúlyozta, hogy a halálozási ráta nem éri el az egy százalékot, az elmúlt egy hét folyamán 628 ember hunyt el a fertőzés következtében. Szavai szerint ha a koronavírus elleni vakcina vizsgálata és engedélyezése zavartalan lesz, jövő tavaszig akkor sem várható a lakosság tömeges beoltása, addig pedig az sem kizárt, hogy az eddiginél még nagyobb fertőzés-hullámmal kell szembenézni. „Mind fáradtak vagyunk, de további erőfeszítéseket kell tennünk” – fogalmazott.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!