Aki az élhető élet megteremtéséért dolgozik

2020. 10. 31.
|
1991-ben jött létre a Magyar Hospice Alapítvány Polcz Alaine vezetésével, aki a tanatológia, vagyis a pszichológia halállal és gyásszal foglalkozó területének hazai úttörője volt, így a hospice-rendszer felépítését ő dolgozta ki, míg dr Muszbek Katalin az orvosi vonalat erősítette.

Dr. Muszbek Katalin már egészen fiatalon elköteleződött az orvoslás és a másokon való segítő munka mellett, hiszen felmenői között is több orvos, illetve pedagógus tevékenykedett.

Már gimnazistaként megtapasztalta, hogy szívesen fordulnak hozzá tanácsért a nehéz élethelyzetben lévők. Amikor legjobb barátnőjénél súlyos bipoláris betegséget állapítottak meg, Katalin vállalkozott arra, hogy segíti őt a hosszadalmas klinikai kezelés során. Ekkor keltette fel az érdeklődését a pszichiátria. Az orvosi egyetem elvégzése után az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben helyezkedett el, ahol a depresszióval, szorongással, pszichiátriai problémákkal kapcsolatos kórképekbe nyert betekintést, és később is ez maradt a szakterülete.

„A férjem által kerültem az onkológia közelébe a nyolcvanas években, amikor még nagyon kezdetleges kezelések álltak rendelkezésre. Akkoriban gyakran hívtak egy-egy beteghez, aki szorongott a kezelésektől. A rákbetegek pszichológiai és pszichiátriai támogatása egy nagyon nehéz terület. Tíz év alatt jutottam el odáig, hogy a pszichoanalízist és önképzéseket követően képes legyek elvégezni ezt a munkát. Gyakran szembesültem azzal, hogy milyen problémákkal küzdenek a betegek, és sokszor senki nem tudta őket segíteni a szorongásaik feloldásában. Ez motivált, amikor 1988-ban az onkológiai intézet felkért arra, hogy hozzak létre egy rehabilitációs és pszichoszociális problémákkal foglalkozó csapatot. Láttam, hogy mennyire nehéz rákbetegnek lenni, gyógyíthatatlannak különösen, és végül ez vezetett ahhoz, hogy elkezdtük kidolgozni a hospice-rendszert.”

1991-ben létrejött a Magyar Hospice Alapítvány Polcz Alaine vezetésével, aki a tanatológia, vagyis a pszichológia halállal és gyásszal foglalkozó területének hazai úttörője volt, így a hospice-rendszer felépítését ő dolgozta ki, míg Katalin az orvosi vonalat erősítette.

„Akkoriban a rákbetegek szinte sehova nem fordulhattak, és amikor az állapotuk súlyosbodott, általában elfekvő intézménybe kerültek – annál kegyetlenebb helyet nehezen tudok elképzelni, ahol 40 beteg jutott egyetlen nővérre, nem volt megfelelő fájdalomcsillapítás, és a betegek teljesen magukra maradtak. Lesújtó volt ezzel szembesülni.

Kezdetben hogyan fogadták a betegek az alapítvány munkáját?

Először fenntartásokkal, nehéz volt áttörni a falakat. Azt tanácsolták, mondjam azt, hogy ideggyógyász vagyok, mert bárkit szívesebben fogadnak el, mint egy pszichiátert. Sajnos még szakmai oldalról is sokan szkeptikusak voltak, azt hitték, mi egyszerűen csak ölelgetjük a betegeket, ez nem egészségügyi ellátás, és egyesek szerint egyébként is sokan meghalnak, ebből nem lehet nagy ügyet csinálni. Évekig kellett küzdeni ezzel az ellenállással. A kezdeti időkben csak otthonápolással foglalkoztunk, és csak az ismeretségi körből, ajánlás alapján érkeztek hozzánk betegek. Aztán elterjedt a hírünk, és az is, hogy fájdalom nélkül is át lehet élni az élet utolsó szakaszát. Szerencsére ma már a szakemberek is teljes mértékig elfogadják, hogy a hospice ellátásra szükség van.

A betegek és a rokonok körében még mindig gyakori az a hozzáállás, hogy nem akarják igénybe venni az alapítvány segítségét, mert az egyenlő a véggel?

Nem az alapítvánnyal, inkább az elmúlással szemben van bennük ellenállás. Sajnos ez még mindig tabutémának számít, pedig az élet körforgásának része. Sok családtag már csak az utolsó két hétben fogadja el a segítségünket, mert úgy gondolják, ez az ő dolguk, és egyszerűen képtelenek elfogadni az elmúlás tényét. Pedig térítésmentesen tudunk a beteg lakóhelyén segítséget nyújtani az orvosaink, nővéreink, pszichológusaink, gyógytornászaink segítségével. A helyzet javult az elmúlt 20 évben, de még mindig előfordul, hogy egy beteg csak az utolsó egy hétre kerül be hozzánk, pedig már hónapokkal korábban is enyhíthettünk volna a fájdalmain és a tünetein. A súlyos rákbetegség esetében nem gyógyítható folyamatokról van szó, de azt kell látni, hogy a hospice egy még élhető életet biztosít a betegeknek, és az életminőség komoly javulása érhető el a tünetek enyhítésével. Ezért lenne nagyon fontos, hogy igénybe vegyék ezt a lehetőséget, amikor szükséges. Összehasonlításképp: a nemzetközi rendszerben az élet utolsó hat hónapját bízzák a hospice ellátásra – Magyarországon ez kb. 30-35 nap.

Gyakran tapasztalják, hogy a családtagoknak legalább akkora segítségre van szükségük, mint a betegnek?

Mi úgy kezeljük a helyzetet, hogy elfogadjuk, hogy ilyenkor a családot is segíteni kell, hiszen mire elérkeznek a hospice-hoz, általában már fizikailag és pszichésen is teljesen kimerülnek.

A családtagoknál gyakran jelen van a depresszió, a súlyos szorongás, a kialvatlanság és a teljes kimerültség. Sokszor mesélik el az orvosok és a nővérek, hogy a rokonokkal kétszer annyi időt töltenek el, mint a betegekkel, mert sokan ilyenkor mondják el az ezzel kapcsolatos lelki terheiket. Mi egyrészt lehetőséget teremtünk számukra, hogy valakivel megbeszélgessék a kérdéseiket, megoszthassák a problémáikat, akár sírhassanak, hiszen ezek természetes érzések bennük. Másrészt pszichoterápiás segítségre is van mód mind a betegek, mind a hozzátartozók számára. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy egy minimális dózisban alkalmazott szorongáscsökkentővel is hatványozott hatást érhetünk el.

Hogyan lehet ezekkel a nehéz helyzetekkel orvosként megbirkózni?

Megvannak azok a módszerek, például mentálhigiénés vagy pszichológiában jártas személyekkel történő szupervíziót, amelyek segítenek abban, hogy ketté tudjam választani a szakmát és a magánéletet. De persze ha ezek a lehetőségek nem lennének, mindenkit a kiégés fenyegetne, hiszen lelkileg roppant megterhelő tevékenységet végzünk.

Hova fordulhatnak azok, akik úgy gondolják, nekik vagy családtagjuknak szüksége lehet a hospice-ellátásra?

Ma már több mint 80 otthonápolási szervezet van országszerte, róluk és a hospice fekvőbeteg-ellátás lehetőségeiről a www.hospice.hu honlapon lehet bővebb információkhoz jutni. A háziorvosok is sokat segíthetnek, hogy kihez lehet fordulni az adott településen. Mindenkit arra biztatok, hogy járjanak utána, mert minőségi segítségben lesz része az egész családnak, és megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a tévhitekkel ellentétben ez nem jár plusz anyagi teherrel, az ellátásért senkitől nem kérünk pénzt. A mi munkánk ugyan az életük végén járó betegek segítéséről szól, de az a legfontosabb, hogy esélyt adunk a minőségi életre.

Pótolhatatlan segítség

Minden év októberének második szombatján tartják a Hospice Ellátás Világnapját, melynek idei mottója: „Az én ellátásom, az én jóllétem”. A Magyar Hospice Alapítvány arra biztat mindenkit, hogy ne késlekedjenek segítséget kérni, hiszen a hospice-ellátás pótolhatatlan segítséget nyújt mind a beteg, mind a családtagok számára.

ADVENTI AJÁNDÉK

Még sok adventi érdekességgel és meglepetéssel készülünk olvasóinknak...

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
211 527
Kórházban:
7 590
Elhunyt:
4 672
Tesztek:
1 639 076
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.11.29. 09:20
Novemberi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 760 Ft

46 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 280 Ft

45,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 590 Ft

185 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 990 Ft

29,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 670 Ft

55,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma - galagonya - fagyöngy kapszula

100 db

3 850 Ft

38,5 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Datif PC® NEO bukkális tabletta

40 db

1 700 Ft

42,5 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Coldrex tabletta

24 db

2 130 Ft

88,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 040 Ft

204 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

100 g

2 900 Ft

29 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 410 Ft

96,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

2 070 Ft

103,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Oscillococcinum® NEO golyócskák

10×3 adag

6 470 Ft

215,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC 200 mg granulátum

30 db tasak

2 110 Ft

70,3 Ft/db tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Baby 24 mg/ml belsőleges szuszpenzió

100 ml

1 720 Ft

17,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 470 Ft

49 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Septolete® Extra citrom-bodza 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 600 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Tussirex Junior köhögés elleni szirup

120 ml

1 800 Ft

15 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Actival Junior rágótabletta

60 db

2 360 Ft

39,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 360 Ft

118 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el