7 dolog, amit megtehetünk tüdőnk egészségéért

Ha gyakran krákogunk, köhögünk, vagy egyre nehezebben bírjuk a lépcsők megmászását, legtöbbünkben gyorsan felmerül a gyanú, hogy baj van a tüdőnkkel. A tüdőnk teherbírása sajnos nem végtelen, és bizony, nem ritkán alaposan vissza is élünk vele. De hogyan tudjuk a leginkább segíteni tüdőnk egészségének megőrzését?

Csökkentsük a lakás beltéri légszennyezését!

Bármennyire tisztának és védettnek hisszük is a lakásunkat, több száz fajta veszélyt jelentő szennyezőanyag, allergén vesz körül minket: penész, háziporatka, pollen, állati szőr, vegyi anyagok, a tisztítószerekből, a kárpitból, szőnyegből, bútorok lakkjából, festékekből stb. szállongó mikroszkopikus részecskék tömege.

Az ingerlő, maró, párolgó tisztítószerek, a vízkőoldó és a hypo összekeverése során felszabaduló klórgáz, a spray formájú kozmetikumok, háztartási szerek belégzésének kerülése javasolt. Az égéstermék elvezetés nélküli gáz fűtőkészülék és a gáztűzhely, sütő egyes vizsgálatok szerint hozzájárulhat gyermekkori légúti betegségek kialakulásához.

Ne tegyük ki a légútjainkat füstnek, kátránynak, rákkeltő égéstermékeknek!

A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukat a dohányosokat, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikat egyaránt sújtják! Főleg az aktív, de a passzív dohányzás is kerülendő!

 

Legyünk aktívabbak!

A fizikai tevékenység is sokat segít az egész szervezet, beleértve a légzőszerveket is. Legjobb, ha rendszeresen, naponta végezzük! A séta, gyaloglás, kocogás, kerékpározás, torna, vagy bármi más fizikai aktivitás, ami a pulzusszámot emeli, egyaránt hasznos, javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést. A mozgás endorfin felszabadulás révén a közérzetet is javítja, és segít a túlsúly elkerülésében.

Figyeljünk a testtartásunkrs!

Ha görnyedten ülünk, beesett vállakkal, kisebb a tüdőnk térfogata, csökken a kapacitása.  A pocak, túlsúly szintén összenyomhatja ülve a tüdőt. Az ülő testhelyzetből való időnkénti felállás, mozgás, gyaloglás fizikai aktivitás hasznos és jót tesz a légző- és a mozgásszerveinknek is.

Igyunk elegendő folyadékot!

A szervezet egészének, benne a tüdőnek is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. A nyálkahártyák egészséges tisztulását segíti, ha naponta legalább másfél – két liter folyadékot elfogyasztunk. Kóros állapotban, például hörgőgyulladásnál, asztmánál a fokozott folyadékbevitel az egyetlen bizonyított hatású váladékoldó, köptető „gyógyszer”.

Együnk okosan!

Bár nincsenek a tüdő egészségét bizonyítottan javító ételek, de a kiegyensúlyozott, könnyű, vitamindús táplálkozás az egész szervezetnek, így a tüdőnek is hasznára van.

Keressünk fel tüdőgyógyászt!

Nem szabad halogatni a kivizsgálást, ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik: légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek, gyengeség. Ne feledjük azonban, hogy tünetek nélkül is ajánlatos – különösen negyvenéves koron túl – egy-két évente tüdőszűrésen megjelenni!

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!