Vulkanikus tevékenység okozhatta a legnagyobb tömeges kihalást a Földön

A földi életet a története során több tömeges kihalás is sújtotta, melyek során a fajok egy jelentős része eltűnt.

Valószínűleg a legismertebb ilyen esemény a 66 millió évvel ezelőtti kréta-tercier időszakok határán történt kihalás, amely a dinoszauruszok korának végét hozta el. Igaz, voltak ennél súlyosabb kihalási hullámok is: a 252 millió évvel ezelőtti perm végi kihalási esemény során a földi élet háromnegyede, és az óceáni élet 95 százaléka kipusztult néhány ezer év alatt.

A szakértők egy ideje úgy vélik, hogy a jelenség hátterében a mai Szibéria területén zajló vulkanizmus, illetve a tengerfenékről felszabaduló nagy mennyiségű metán állt, a pontos folyamatot azonban rengeteg vita övezi. Dr. Anton Eisenhauer, a GEOMAR Kieli Helmholtz Óceánkutató Intézet szakértője és nemzetközi csapata elsőként tudta rekonstruálni az eseménysorozatot.

Az EU-s támogatással működő BASE-LiNE Earth projektben pörgekarúak (Brachiopoda) héjait elemezték. Ezek olyan, helyhez kötött életmódú állatok, melyek kagylóhéj-szerű vázban élnek, és már több mint 500 millió éve léteznek a bolygón. Dr. Hana Jurikova, a tanulmány társszerzője szerint a Dél-Alpokból, közvetlenül a kihalást megelőző időből származó kövületeket vizsgálták; 252 millió éve itt a Tethys-óceán sekély része húzódott.

A csapat a fosszíliákban a bór izotópjait mérte fel, ezzel ugyanis nyomon tudták követni az óceán kémhatásának alakulását, melyből aztán következtetni tudtak a légkör szén-dioxid-szintjére. A vizsgálathoz a lehető legprecízebb technológiákat használták, köztük a legmodernebb másodlagos ion tömegspektrométert. Az adatokat egy geokémiai számítógépes modellbe is betáplálták.

Az eredmények alapján a metán-hidrátok oldódásának valószínűleg nem jutott szerep a tömeges kihalásban, a légköri szén-dioxid emelkedését viszont összefüggésbe tudták hozni a vulkáni működéssel. Ez az anyag az óceánban savasodást idézett elő, a szárazföldön pedig – üvegházgáz lévén – növelte az átlaghőmérsékletet, illetve fokozta a kőzetek kémiai mállását. A folyamat hatására rengeteg tápanyag áramlott a vizekbe, oxigénhiányt, és a különféle elemek körforgásának zavarát idézve elő. Az  egymással összefüggő élettani folyamatok dominó effektus jelleggel omlottak össze, s ez végül katasztrofális mértékű kihalási hullámot eredményezett.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!