A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

Szerző: Medical Online
A fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.

Korábbi állatkísérletek eredményei szerint a fruktózban gazdag étrend károsíthatja a vastagbelet és gyulladást indíthat el, így elképzelhető, hogy a magas fruktózbevitel szerepet játszhat az IBD incidenciájának utóbbi évtizedekben megfigyelhető emelkedésében. A populáció szintű vizsgálatokban nem mindig sikerült korrelációt igazolni a finomított cukrok fogyasztása és az IBD között. Egy nagy multicentrikus vizsgálat nem talált összefüggést az étrendek és a betegség előfordulási gyakorisága között. Ugyanakkor az adatok alapján valószínűnek tűnik, hogy a cukorban gazdag étrend és az üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása fokozhatja a colitis ulcerosa rizikóját, ha ez kevés zöldség fogyasztásával társul.

A Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology című lapban nyilvánosságra hozott kutatásukban a szerzők háromféle egérmodellt használtak a fruktóz és az IBD közötti potenciális korrelációk elemzésére.

Az elsőben az IBD-t jellemző gyulladásos válasz provokálását követően a magas fruktóztartalmú diéta súlyosbította a gyulladást, miközben glükózban gazdag étrend mellett ez nem következett be. A magas fruktóztartalmú diéta káros hatása antibiotikum adásával mérsékelhető volt, ami arra utal, hogy a vastagbelet ért károsodás a bélbaktériumok közvetítésével alakul ki.

A második modellben a kutatók Citrobacter rodentium nevű baktériummal fertőzték meg a kísérleti állatokat, ily módon az IBD-hez hasonló gyulladást hozva létre. Az egereket nagy fruktóztartalmú táppal etetve azt tapasztalták, hogy az elősegíti a baktérium növekedését és szaporodását, melynek nyomán súlyosbodik a gyulladás.

Végül a szerzők a betegség genetikai modelljében igazolták az összefüggést a fruktózbevitel és az IBD kialakulása között. Ebben a modellben reprodukálták azt az immunválaszt, melynek nyomán egyes embereknél fokozódik a betegség kialakulása iránti hajlam. Nagy mennyiségű fruktóz bevitelét követően ebben a modellben is súlyosbodott a vastagbél gyulladása.

Forrás: medicalonline.hu

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!