Milyen lesz a jövő zenéje?

2020. 10. 19.
Szerző: Kultúrpart
Most még csak találgatni tudunk, mindenesetre a magyar világzenei élet egyik legsokoldalúbb csapata, a Novák Péter és az Etnofon október 21-én izgalmas kísérletet hajt végre.

A Novák Péter és az Etnofon néven évek óta nagy sikerrel turnézó világzenei formáció a Kimnowak arcaként és persze műsorvezetőként, koreográfusként, rendezőként, színészként, publicistaként megismert Novák Péter köré formálódott csapat – gondolhatnánk. De valójában Novák csak „megörökölte” a Kolindás-Vízöntős Kiss Ferenc zenekarát az alapítóval együtt, aki egészségügyi okok miatt nem vihette tovább frontemberként az Etnofont.

Az alapító eredeti hangzásvilága iránti tiszteletet azonban hamarosan új kreatív energiák váltották fel, és Kiss szakértelmével és közreműködésével Novák habitusához igazították a régi Etnofon dalokat, sőt – mondhatnánk, hogy közkívánatra – a repertoárba bekerültek Kimnowak-számok is, Pribil György és NovákPéter szerzeményei. Ráadásul egy érdemtelenül mellőzött anyag, a Cserhalmi György verseire írt Eklektikon néhány dala is megjelent a koncerteken.

A koronavírus járvány természetesen ennek a zenekarnak az életét is átírta, azonban a sorban lemondott fellépések ellenére is töretlenül tartották magukat szigorú próbarendjükhöz, amelynek eredménye egy koncertfilm lett, amely a youtube-on erősen karcolja a műfaj nézettségi csúcsait.

Kísérletet tettek arra is, hogy visszahozzák a 80-as, 90-es évek klubhangulatát, amikor a zenekarok még közvetlenül érintkezhettek rajongóikkal, vagy azokkal, akik csak érdeklődtek egy-egy csapat iránt. Ennek a kezdeményezésnek igyekezett otthont adni a korábban Átriumos Magács László vezette Trip hajó, ám az első, szeptemberi klubeseményt le kellett mondani a járvány miatt. Ezek után döntött úgy a zenekar, hogy a minden hónap második szerdájára tervezett eseményt egy nagyon szűk körű élő, és egy végtelen számú online közönség előtt tartja meg.

Ennek a kísérletnek lehetünk szem és fültanúi október 21-én, akár személyesen, akár online. Hogy sikerül-e nekik, és az előadóművészet más szereplőinek, színházaknak, szimfonikus zenekaroknak, jazzistáknak, népzenészeknek, operistáknak (és még sorolhatnánk) – nem tudjuk. De az biztos, hogy rajtunk is múlik. Nézőkön, hallgatókon – a közönségen. Kis túlzással, a kultúra fennmaradásának kulcsa a mi kezünkben van. Ne hagyjuk elveszni!

Forrás: Kultúrpart

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!