Trendi és környezetkímélő – kreatív füzetborítók

2010. 09. 30.
Szerző: Aggód Zsuzsa
A papírboltban a csillogó-villogó egyen-kínálat előtt szédelegve hirtelen előberzenkedett belőlem a Tudatos Vásárló: biztos, hogy a legújabb tinisorozatból legyártott készlettel szeretném szeptemberben iskolába indítani a gyerekeket?

Miért vegyem meg az előre gyártott füzetborítót, füzetboxot és iratpapucsot, mikor dőlnek ki a szekrényből a félretett színes reklámszatyrok, képes prospektusok és csodás használt csomagolópapírok, és térdig gázolunk a kiürült kartondobozokban?


Füzetborítás reklámszatyorral

A füzet- és könyvborítónak kettős célja van: véd és öltöztet. Egy jól eltalált borító a legolcsóbb füzetből is irigylésre méltó tárgyat varázsol: bátran használjuk fel hát a trendi nejlon vagy papír reklámszatyrokat, kéretlenül is özönlő, jó minőségű prospektusokat, kiolvasott képes újságokat!

Valamilyen rossz beidegződés folytán gyűjtöm az épen maradó reklámszatyrokat: a közönségeseket azért, hogy alkalomadtán legyen mibe pakolni, ne kelljen szatyrot kérni, a ritkábbakat (nagyokat, erőseket, különlegeseket, korspecifikusakat, fontos boltcímmel ellátottakat) pedig szigorúan elkülönítve, csak úgy, a kuriózum kedvéért. Ezektől a daraboktól nem is válok meg szívesen, de most kirakatba kerülhetnek: ingyen borítóul szolgálnak idén füzetre, könyvre, ráadásul a környezetet is kímélem az újrahasznosításukkal.
Füzet- és könyv borítására válasszunk kevésbé gyűrött szatyrokat, melyekből szép, érdekes, meghökkentő, vagy éppen poénos részleteket lehet kivágni: ez utóbbinál Vincék, Alexandrák, reáltagozatosok, és azok, akik „itt fontosak", és „hülyék azért nem...", előnyben!

A nejlonszatyrokból nagyon egyszerű borítót varázsolni a készen kapható nejlon füzetvédők mintájára. Érdemes kétoldalú ragasztószalagot használni, mert gyerekjáték a kezelése, és elegáns, rejtett ragasztást produkál, de a sima cellux is megteszi.

Döntsd el, hogy a szatyor mintáját s reklám-mondanivalóját hangsúlyozni szeretnéd-e, vagy inkább elrejtenéd, és e szerint helyezd el benne a füzetet.
Ollóval vágd körbe a füzet mentén a szatyrot úgy, hogy 4-5 centit ráhagysz a két szélén visszahajtható fülnek.
A visszahajtandó két fül szélére, a szatyor belső oldalán ragassz végig egy-egy kétoldalú ragasztócsíkot.
Hajtsd félbe a borítót, tedd a közepébe a füzetet, nyisd ki a fedőlapjánál, húzd le a ragasztócsíkról a védőfóliát, és egy irányba simítva ragaszd oda a fedőlap belső oldalához a borító visszahajtott szélét.
Csukd be a füzetet, és húzd feszesre rajta a borítót. A ragasztócsíkról húzd le a védőfóliát, és a hátlap belső oldalára ragaszd oda a borító másik visszahajtott szélét.


Így készült:

Tedd a szatyorba a füzetet, és vágd körbe - a visszahajtáshoz hagyjál rá a hosszanti szélén 4-5 centit.
Ragaszd a kétoldalú ragasztót a visszahajtás belső felén a borító szélére.Húzd le a ragasztóról a fóliát, hajtsd vissza a fület, és egy simítással ragaszd a füzet fedőlapjának belső feléhez.


Csukd be a füzetet, húzd le a hátsó fülről is a fóliát, majd hajtsd rá a borítót a füzet hátsó fedőlapjának belső felére.
Prospektusözön és használt csomagolópapír

A nagyobb méretű, színes termékismertetők, utazási prospektusok, katalógusok, régi falinaptárak és lejátszott ajándékcsomagoló-papírok ugyanazokat az előnyöket kínálják, mint a reklámszatyrok: újrahasznosíthatunk és trendi mintákra tehetünk szert – ráadásul ingyen. Segítségükkel a legszürkébb, legolcsóbb – mert dizájn-mentes – füzeteket is színes, változatos irkákká alakíthatjuk!
Ha gyűrött lenne a papír, alacsony hőfokon vasald át!

Ezt a borítási technikát tűzőgéppel összekapcsolt füzeteknél alkalmazhatod. Két-két pötty papírragasztó kell csak, és stabil borítást kapsz, mely a füzetek széleit teljes hosszában védi. Mivel „hozott anyagból dolgozunk", ha túl kicsi a kiválasztott alapanyag a füzethez, nyugodtan ragassz össze több prospektust vagy újságlapot.

A borítónak szánt papír legyen körben 2-4 centivel szélesebb, mint a füzeted. Ha túl nagy, vágj le belőle.
Hajtsd félbe és nyisd szét (így megjelölöd a közepét), tedd a közepére a nyitott füzetet.
Óvatosan emeld el a füzet lapjait a borítójától, és hajtsd alá a csomagolópapír lelógó részét, az alsó és a felső szélén is.
Hajtsd vissza a két oldalsó szegélyt, és papírragasztóval rögzítsd.


Így készült:

Próbálgasd, melyik kép lesz a legalkalmasabb füzetborításra - ha jó a méret, vágd ki.Tedd középre a nyitott füzetet, hajtsd vissza a szegélyt, és a körmöddel élezd le.Emeld el kicsit a füzetlapokat a borítótól, és hajtsd alájuk a papír alsó, majd a felső szegélyét.Hajtsd vissza a két oldalsó fület, és papírragasztóval rögzítsd a négy sarkát.
A használt nejlonból vagy papírból készített borítókra alkoholos filccel ráírhatod a nevet és az egyéb információkat, de ragaszthatsz rájuk hagyományos címkét vagy saját tervezésű, házilag öntapadós lapra nyomtatott etikettet is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!