A hangyák eszközhasználatát vizsgálják

2020. 10. 14.
A rovarok homokszemek segítségével kerülik el, hogy be kelljen mászniuk egy veszélyes folyadékba.

Egy friss tanulmány alapján a Solenopsis richteri egyedei homokszemcsékkel akadályozzák meg az elmerülést, amikor nehezen megközelíthető folyékony táplálékhoz próbálnak jutni. Ez az első alkalom, amikor ennyire kifinomult eszközhasználatot figyeltek meg az állatoknál.

A laboratóriumi kísérletben cukrozott vizet adtak a hangyáknak, akik igyekeztek a vízen lebegve megszerezni a táplálékot. Amikor észrevették, hogy pár társuk megfulladt, tehát észlelték a veszélyt, a hangyák olyan struktúrát hoztak létre homokszemcsékből, mellyel képesek voltak a tárolóból kivezetni a cukros vizet. Ezzel nemcsak a fulladást kerülték el, de a táplálékgyűjtésnek is nagyobb helyet biztosítottak. Az eredmények nemcsak a faj eszközhasználó képességeiről árulkodnak, hanem arról is, hogy a rovarok képesek felismerni a táplálékszerzéssel járó veszélyt. A szakértők korábban is dokumentáltak eszközhasználatot hangyáknál, a mostani azonban igen fejlett kognitív képességekre és táplálékszerző stratégiákra utal.

A Solenopsis richteri Dél-Amerikában őshonos, de már az Egyesült Államokban is jelen van. A faj egyedi kitinváza segíti a lebegést a folyadékon felszínén, de feltételezhető, hogy a rovarokat így is gyakran fenyegeti a fulladás a természetben, hiszen a folyékony táplálék rendkívül fontos számukra, mint például a nektár.

Aiming Csou, a vuhani Huacsong Mezőgazdasági Egyetem munkatársa, a kutatócsapat vezetője kiemelte: további vizsgálatokra lesz szükség a hangyák viselkedésének megértéséhez. A jelenséget például érdemes más fajoknál, illetve a természetben is tanulmányozni.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!