A SARS-CoV-2 vírus hetekig a bélben maradhat

Szerző: Medical Online
Először igazoltak Covid19-ben szenvedő betegek gyomor-bél traktusában aktív és elhúzódó SARS-CoV-2 fertőzést.

A székletminták azoknál a betegeknél is pozitívak voltak, akiknek nem volt gasztrointesztinális tünetük, és néhány esetben azoknál is, akiknél az orrgaratból vett minta már legalább 6 napja negatívnak bizonyult.

Az ismertetett kis esetszámú pilot vizsgálat felveti, hogy tüneteket nem okozó, de mégis aktív fertőzés állhat fenn a bélben, ami a székletben még a gyógyulás után is fertőzőképes maradhat, ezért továbbra is figyelnünk a személyes higiénére és szigorúan be kell tartanunk a védekezés eszközeit, fokozottan ügyelnünk kell az alapos és gyakori kézmosásra. Mivel előfordulhat, hogy a vírus a székletből valamilyen módon a szájba kerül, fontos hosszasan fenntartani a koronavírus elleni egészségügyi rendszabályokat.

A Hong Kong-i Kínai Egyetem Koronavírus tesztközpontjában megvizsgálták a hong kongi repülőterekre érkezett több mint 2000 gyermek és nincstelen személy székletét. Augusztus 31-ével a teszt alá vetett gyermekeknél a vírusészlelések aránya 0,28% volt. Dr. Paul Chan, a központ vezetője hangsúlyozta, hogy a széklet tesztelése gyermekeknél sokkal kényelmesebb, mint az orrgaratból történő  mintavétel, továbbá biztonságos és nem invazív, tehát A Covid19 szűrés céljából jobb lehetőség kisbabáknál, fiatal gyermekeknél és olyanoknál, akiknél a légutakból nehéz lenne mintákat gyűjteni. A centrumban legalább napi 2000 Covid19-próbát kívánnak elvégezni azért, hogy segítsenek a tünetmentes vírushordozók kimutatásában. 

Bár már előzetesen is igazolódott a SARS-CoV-2 jelenléte a székletben, de hogy milyen az aktivitása és fertőzőképessége a gasztrointesztinális traktusban lévő vírusnak a Covid19 légúti fertőzés alatt és után, azt még nem tudjuk.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!