Környezettudatosság a mindennapokban

Manapság rengeteget hallunk a környezetvédelem fontosságáról és arról, hogy ez a XXI. század legjelentősebb problémája. A téma kapcsán nem csak a füstölgő gyárkéményekre kell gondolni, hanem arra is, hogy egyénileg mivel szennyezzük a Földet. Érdemes elgondolkodnunk: mit vagyunk hajlandóak megtenni a környezetünk megóvása érdekében?

Aki szeretne környezettudatosabban élni, akár otthon is megteheti az első lépéseket azzal, ha változtat a berögzült rossz szokásain, és odafigyel néhány alapvető dologra, amellyel hozzájárulhat környezetünk védelméhez.

A legfontosabb döntés, ha elfogadjuk az alábbiakat, és ezen tények mentén alakítjuk át az életvitelünket: először is csökkenteni kell azon alapanyagok mennyiségét, amelyek előállítása és használata károsítja a természetet, másrészt át kell gondolni, hogyan tudunk a már meglévő tárgyainkba új életet lehelni, és csak ezt követően érdemes számításba venni a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit.

Néhány hasznos tipp az otthoni környezetvédelemhez:

Spóroljunk az árammal!

Ne égessük a villanyt feleslegesen. Fokozatosan váltsunk át energiatakarékos izzókra a leggyakrabban használt helyiségekben. Ha van rá lehetőségünk, vásároljunk energiatakarékos háztartási gépeket – például sokan nem is gondolnák, de a hidegvizes mosógép igazán energiatakarékos, emellett szépen is dolgozik. Takarékoskodjunk a vízzel!

Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, ezért a mértéktelen és felesleges használatot mellőzni kell. Próbáljuk meg gazdaságos módon felhasználni, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy határtalan mennyiségben áll rendelkezésünkre: zárjuk el a csapot, ne indítsuk el a mosógépet kevés ruhával, és ha tehetjük, fürdés helyett inkább zuhanyozzunk.

Ne dobjuk a szemetesbe a káros, mérgező hulladékot!

Sok otthon használatos tárgyunk tartalmaz káros anyagokat. Gondoljunk csak a lemerült elemekre, az elektronikai berendezésekre vagy a lejárt gyógyszerekre. Az ilyen típusú hulladéknak nem a kukában van a helye. Vigyük el a legközelebbi gyűjtőállomásra, vagy tároljuk biztonságosan (hűvös, száraz helyen), ameddig nem tudjuk elszállítani. A kisméretű akkumulátorok és elemek begyűjtési hálózata is folyamatosan bővül, egyre több műszaki áruház, élelmiszerüzlet, mobiltelefon márkakereskedés helyez ki gyűjtőládákat.

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a kukába dobni, vagy a lefolyóba önteni szigorúan tilos! Ne kerüljön a normál lakossági szemét közé a lejárt szavatosságú pirula, kenőcs, vitamin, ugyanis ezekkel súlyos környezetszennyezést okozhatunk. Jó tudni, hogy ha az otthoni fiókunkban sárguló dobozú, bizonytalan állagú gyógyszereket találunk, azokat a gyógyszertárakban ingyenesen leadhatjuk.

A használt étolaj a lefolyóba vagy a WC-be öntve lerakódhat a vezetékekben, ezzel a csatorna dugulását okozva. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talaj élőflóráját. Tavakba, folyókba jutva, a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva ezzel a vízi élőlényeket. A folyóvizekbe kerülve egyetlen liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz teljesen alkalmatlanná a további felhasználásra. Egyes benzinkutakon speciális gyűjtőhordókat helyeztek el, amelyek lehetővé teszik a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását és elszállítását. Ráadásul az itt leadott olaj újrahasznosítását is megoldották: bioüzemanyag készül belőle.

Ne vásároljunk felesleges dolgokat!

Hatalmas összegeket takaríthatunk meg, ha mellőzzük a felesleges árucikkek megvásárlását, ráadásul a visszamaradt hulladék sem a mi szemetes kosarunkat szaporítja. Mielőtt haszontalan tárgyaink a kukában végeznék, keressünk az interneten olyan szervezeteket, hulladékudvarokat, boltokat, ahol örömmel átveszik azokat a tárgyainkat, amikre nincs már szükségünk – legyen szó ruháról, kozmetikai termékekről vagy bútorokról.

Ne vásároljunk feleslegesen műanyag- vagy papírpoharakat és tányérokat. Ne vegyünk külön műanyagzacskókat, tasakokat a vásárláshoz, erre már remek megoldást biztosítanak a számtalanszor használható textilszatyrok.

Mindezekre csak kezdetben kell odafigyelni, de nagyon gyorsan beépülnek a mindennapjainkba ezek a szokások, és végül ösztönösen is környezettudatosan fogunk vásárolni.

Ha ezeket a szempontokat betartjuk, és másokat is a betartásukra ösztönzünk, szebbé és egészségesebbé tehetjük a környezetünket. Egyik napról a másikra senki nem válik „zölddé”, ám ha szem előtt tartunk néhány okos tippet, alig pár hét alatt látványos eredményeket érhetünk el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!