Segítsd plazmaadással a fertőzöttek gyógyítását!

Még több, a koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára van szükség Magyarországon, hiszen a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.

A gyógyult fertőzöttek véréből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzött betegek terápiájában alkalmazzák. Az eddigi eredmények alapján még több esetben szükség lenne erre, de ez csak a gyógyult betegek segítségével lehetséges.

A magyar Covid19-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja. Segítsünk, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol a kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakemberek döntenek a jelentkező alkalmasságáról a plazmaferezist illetően, valamint tájékoztatást adnak magáról a plazmaferezisről. Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitest-szint meghatározása) jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens FFP felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

Amennyiben Ön gyógyult Covid19-beteg, akkor a tájékoztatóban foglaltak szerint bármelyik vérellátó intézményben vagy kiszállásos vérgyűjtési eseményen jelentkezhet.

Forrás: OVSZ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!