Nincs összefüggés a Covid19 és a D-vitamin között
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet hivatalos álláspontja szerint egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a Covid19 lefolyására, igaz, azt is megjegyzik, hogy ezt nem is cáfolja semmi. A D-vitamin a tudomány szerint valóban fontos az immunrendszer, valamint az izom- és csontvázrendszer egészsége szempontjából, de kérdéses, hogy önmagában mennyire képes felvenni a harcot egy koronavírushoz hasonló betegséggel.
Korábbi kutatások már jutottak olyan eredményre, hogy a D-vitamin segíthet megelőzni egyes akut légúti fertőzéseket, de a Time-nak nyilatkozó Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem immunitás-szakértője szerint az ezt vizsgáló tanulmányok későbbi elemzése során már vegyesebb kép rajzolódott ki. A kutatási eredmények ugyanis következetlenek voltak: bizonyos esetekben védelmet nyújtott a megfelelő D-vitamin-szint, más esetekben viszont semmilyen hatása nem volt. Más kérdés, hogy a pozitív eredmények nagyobb nyilvánosságot kaptak.
Terjedt annak a tanulmánynak a híre is, amely szeptember elején jelent meg az amerikai orvosi kamara folyóiratában, a JAMA-ban. A tanulmány szerint aki alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezik, az nagyobb eséllyel fertőződik meg a koronavírussal. Azt már nem mindenhol hangsúlyozták, hogy a chicagói kutatók mindössze 489 olyan beteg orvosi információit elemezték, akik március és április között fertőződtek meg – tehát nem végeztek közvetlen vizsgálatokat az alanyokon.
Az ok-okozati összefüggés így nem egyértelmű, hiszen a COVID-19 betegség és a D-vitamin-hiány sok közös kockázati tényezővel rendelkezik: a fekete vagy latin származás, az időskor, az alapbetegségek vagy a magas testtömegindex mindkettő kialakulásához hozzájárulhat, így azok nem feltétlenül egymásból következnek.
Ezt támasztják alá a Harvard Egyetem epidemiológusa, JoAnn Manson és kutatócsoportjának eredményei is, akik azt vizsgálják, hogy a D3-vitamin (kolekalciferol) megfelelő utánpótlása csökkentheti-e a COVID-19 súlyosságát a megbetegedetteknél. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy nincs összefüggés a kettő között.
Forrás: pharmaonline.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!