Betegségek az oviban

2020. 09. 25.
|
A kisgyermekeknél számtalan betegség előfordulhat, hiszen immunrendszerük még fejlődésben van, és ennek esélye tovább növekszik, amikor közösségbe kerülnek.

A szülők gyakran nem ismerik fel azonnal a tüneteket, így Harsányiné dr. Incze Edit, a gyulai Szent László Gyógyszertár gyógyszerészének segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb gyermekbetegségek jellemzőit, és hogy milyen kórokozók állnak a háttérben.

Légúti megbetegedések

Leggyakrabban vírusfertőzés áll a háttérben, pl. nátha, influenza, amelyek a felső, illetve az alsó légutakat érintik. Míg a nátha banális fertőzés, enyhe lefolyású, vizes-átlátszó orrfolyás, tüsszögés, torokfájás vagy kaparás jellemzi, és általában nem okoz rossz közérzetet, addig az influenza 38 Celsius fok feletti lázzal is járhat, rossz közérzet, levertség, étvágytalanság, izomfájdalmak és száraz köhögés is kíséri.

Elkerülni mindkettőt a gyakori szellőztetéssel, kézmosással, az évszaknak megfelelő vitamindús táplálkozással és a réteges öltözködéssel lehet. A közösségekben nagyon fontos a közös használati tárgyak rendszeres fertőtlenítése.

Mindkét esetben javasolt az otthoni ápolás, pihenés, bőséges folyadékfogyasztás, és tüneti szerek használata. Mivel a kórokozó cseppfertőzéssel terjed, javasolt a kezdeti tüneteknél otthon tartani a kis beteget, de hőemelkedés vagy láz esetén már semmiképp nem tanácsos közösségbe vinni.

2-3 napnál tovább fennálló láz, vagy a tünetek súlyosbodása esetén bakteriális felülfertőzésre, szövődményre gyanakodhatunk, ekkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert antibiotikumra lehet szükség. Nátha szövődményeként gyakori az orrmelléküreg-gyulladás, a fülkürt hurut, a vele együtt megjelenő fülfájás, arcüreggyulladás, az influenzánál gyakori szövődmény a tüdőgyulladás.

Erre a korosztályra a szűkebb légutak, hörgők miatt tipikusan jellemző még a szintén vírusos eredetű KRUPP-os köhögés, amikor a gyulladás miatt a légutak beszűkülnek, és jellegzetes görcsös, sípoló hangzású, nehezített belégzés alakul ki, mely hideg levegő hatására enyhül. Kezelése mindenképpen orvosi ellátást igényel.

A bakteriális eredetű fertőzések jellemzője a gyulladással, gennyes folyamatokkal, fájdalommal, lázzal járó tünetek, sárgás-zöldes sűrű orrváladék vagy köpet, és hurutos köhögés, duzzadt nyirokcsomók is jellemezhetik a folyamatot a fertőzés helyétől függően. Ez utóbbiak kezelése szintén orvos feladata, antibiotikum és megfelelő tüneti szerek használatával.

Bőrtünetekkel is járó megbetegedések

Bárányhimlő: a bőrön, nyálkahártyákon megjelenő hólyagos, viszkető kiütésekkel járó heveny fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. Lappangási ideje 14 nap, de már a kiütések megjelenése előtt is fertőz. A fertőző időszak kb. 2 hétig, a hólyagok pörkösödéséig tart. Kisgyermekek körében a leggyakoribb, zárt közösségekben járványszerű megjelenésre számíthatunk.

A kezdeti tünetekre jellemző a náthára vagy influenzára emlékeztető tünetek megjelenése, hőemelkedés vagy láz, majd a kiütések napokon át, folyamatosan jelennek meg.

Kezelése: elsősorban ágynyugalom, lázcsillapítás, védeni kell a gyermeket a vakarózástól (körmöket rövidre vágni, tisztán tartani), viszketést csökkenteni szájon át adható antihisztamin cseppel, hűteni a viszkető felületeket, hogy a hólyagok lehetőleg ne tudjanak felülfertőződni és heg nélkül gyógyuljanak.

A bárányhimlőn átesettek életre szóló védettséget szereznek, de a betegség súlyosabb lefolyású szövődményei miatt már évek óta elérhető és ajánlott a védőoltás beadása a betegség megelőzésére.

2019 szeptemberétől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, a 13. és a 16. hónapban oltják a kisgyermekeket, így ennek a korosztálynak már ingyenessé vált az immunizálás.

A más korosztályú gyermekek esetén továbbra is elérhető az orvos által vényre felírt, patikában megvásárolható védőoltás, ami szintén 2 oltásból áll.

A betegségen át nem esett várandós nőkre veszélyes a vírus, a tervezett gyermekvállalás előtt nekik is javasolt az immunizálás!

Lepkehimlő- vagy pillangóvírus: szintén cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség. 6-10 napos lappangási időt követően hőemelkedés, hurutos tünetek, fejfájás jelentkezhet, majd főleg az arcon melegre kipiruló, lepke formájú foltok alakulnak ki, melyek aztán a végtagokon, törzsön is megjelenhetnek. Javasolt orvoshoz vinni a gyermeket, tüneti szerekkel csökkenthető a láz és viszketés. Általában enyhe lefolyású és szövődménymentesen gyógyul, de várandós nőkre veszélyes.

Ótvar: leggyakrabban kisgyermekeket érintő, bakteriális eredetű felületes, gennyes, fertőző bőrbetegség. Általában megfázásos betegségek esetén jelentkeznek a tünetek, főként az arcon. A kórokozó a szétkenődött orrváladék útján jut be a bőrbe a hámsérüléseken keresztül, majd apró, viszkető hólyagok formájában jelentkezik a bőrtünet, mely váladékozhat, és dörzsölés hatására mézszerű pörk is keletkezhet rajta. Vakarással továbbterjedhetnek a tünetek.

Kezelése: helyi fertőtlenítéssel, helyi hatású antibakteriális kenőcsökkel, ritkán szájon át adott antibiotikumra is szükség lehet. Szövődményként maradandó heg keletkezhet, ill. a kórokozó baktérium ritkán vesekárosodást is okozhat. A beteg gyermeket feltétlenül javasolt orvoshoz vinni, és közösségbe a gyógyulásig ne járjon.

Kötőhártya-gyulladás: közösségben gyakran előforduló betegség, melyet bakteriális és vírusfertőzés is okozhat. Tünetei: bepirosodott kötőhártya, duzzadt, a gennyes váladéktól összeragadó szemhéjak, égő-szúró érzés, és fényérzékenység is jelentkezhet.

Kezelése: mindenképpen orvosi kezelést igényel, vényköteles antibiotikumos, gyulladáscsökkentő szemcseppel kezeljük, a gyógyulásig naponta többszöri cseppentéssel. A gyermek közösségbe ez idő alatt nem járhat, mert a tünetei ugyan csökkennek a kezelés hatására, de fertőző marad. Fokozottan ajánlott fertőtleníteni a közös használati tárgyakat!

Emésztőrendszert érintő betegségek

Hasmenés, hányás: szintén gyermekközösségekben gyakran előforduló fertőző betegség, melynek hátterében vírus és baktérium is állhat, melyek pár napig tartó heveny tüneteket okoznak, hasi fájdalom, görcsök, vizes, bűzös hasmenés, levertség, étvágytalanság és esetleg hányás formájában. A baktériumok közül leggyakrabban a szalmonella okozza a tüneteket, melyek a fentiekhez nagyon hasonlóak, de itt jellemző lehet a magas láz is. A fertőzés kialakulhat fertőzött élelmiszerek, pl. tojás felhasználásával, vagy romlott, esetleg nem kellően hőkezelt élelmiszerrel, de szalmonellával fertőzött vagy hordozó személy útján is. A kórokozó széklettenyésztéssel kimutatható, orvosi kivizsgálás ez esetben is javasolt.

A hasmenés és hányás főleg kisgyermekeknél jelenthet veszélyt, az elveszített folyadék és elektrolitok miatt a só-vízháztartást veszélyezteti, ezért hamar súlyos kiszáradás léphet fel. Emiatt a gyakori kis mennyiségű folyadékpótlás, rehidrálás elengedhetetlen lehetőleg só- és elektrolitpótlás formájában, és ha szükséges, lázcsillapítás egészítse ki. Az emésztőrendszer munkáját könnyen emészthető, zsírszegény, vitamindús tápanyagokkal segíthetjük.

A Rotavírus-fertőzés gyakoriságának és kockázatainak csökkentésére pedig lehetőség van a félév alatti csecsemők aktív immunizálására védőoltás formájában, mely orvosi javaslatra és vényre a gyógyszertárakban elérhető.

A fenti fertőző betegségek megelőzéseképpen kiemelendő a személyes higiéné, a gyakori kézmosás fontossága, és javasolt az élelmiszerek fogyasztás előtti alapos megmosása, valamint a környezetünkben lévő használati tárgyak tisztán tartása, esetenkénti fertőtlenítése, ezáltal a kórokozó csíraszám jelentősen csökkenthető.

Minden esetben javasolt betegségek kapcsán a házi gyermekorvos felkeresése a diagnózis, a további terápia és a hiányzás igazolása miatt is.

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
181 881
Aktív eset:
133 853
Gyógyult:
44 020
Elhunyt:
4 008
Tesztek:
1 528 302
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.11.24. 09:26

A nyitólapról ajánljuk

Novemberi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 760 Ft

46 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 280 Ft

45,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 590 Ft

185 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 990 Ft

29,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 670 Ft

55,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma - galagonya - fagyöngy kapszula

100 db

3 850 Ft

38,5 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Datif PC® NEO bukkális tabletta

40 db

1 700 Ft

42,5 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Coldrex tabletta

24 db

2 130 Ft

88,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 040 Ft

204 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

100 g

2 900 Ft

29 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 410 Ft

96,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

2 070 Ft

103,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Oscillococcinum® NEO golyócskák

10×3 adag

6 470 Ft

215,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC 200 mg granulátum

30 db tasak

2 110 Ft

70,3 Ft/db tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Baby 24 mg/ml belsőleges szuszpenzió

100 ml

1 720 Ft

17,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 470 Ft

49 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Septolete® Extra citrom-bodza 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 600 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Tussirex Junior köhögés elleni szirup

120 ml

1 800 Ft

15 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Actival Junior rágótabletta

60 db

2 360 Ft

39,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 360 Ft

118 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el