A lepkehimlő tünetei, lefolyása és kezelése

A lepkehimlő, erythema infectiosum vagy ötödik betegség egy vírusos fertőző betegség. A Parvovírus B19 okozza, és legtöbbször az öt és tizenöt év közötti gyermekeket érinti.

A lepkehimlő tünetei, lefolyása és kezelése

A lepkehimlő, erythema infectiosum vagy ötödik betegség egy vírusos fertőző betegség. A Parvovírus B19 okozza, és legtöbbször az öt és tizenöt év közötti gyermekeket érinti. Bár más korosztályokat is képes megfertőzni. Legtöbbször télen és tavasszal fordul elő, és néhány évente szokott járványt okozni. Érintéssel és cseppfertőzéssel terjed, és szerencsére nem okoz súlyos tüneteket.

A lepkehimlő tünetei

A lepkehimlő enyhe lefolyású betegség, általában nem jár súlyos tünetekkel. Az esetek egy részében nem is jelentkeznek tünetek. A betegség azonban ilyenkor is fertőz, könnyen át lehet adni másoknak.

Amikor jelentkeznek tünetek, az alábbiakra lehet számítani:

  • Van, akinél csak influenzaszerű tünetek jelentkeznek (hőemelkedés vagy láz, torokfájás, fejfájás, köhögés)
  • Van, akinél pedig kialakul a tipikus pillangószerű kiütés az arcon. A beteg ilyenkor úgy néz ki, mint akit megpofoztak.
  • Ez a kiütés pár napon belül kiterjed a végtagokra és az egész testre. Jellemző, hogy a lábak hátsó részén és a karok belső oldalán csipkeszerű, girlandos kiütések jelentkeznek. Előfordul, hogy elmúlnak a kiütések, majd két hét múlva újra jelentkeznek.
  • Van, akinél láz, nyirokcsomó-duzzanat és ízületi fájdalom jelentkezik. Az ízületi fájdalmak jellemzően kétoldaliak, és inkább a kislányokat érintik.

Lepkehimlő arcon: nem mindenkinél jelenik meg

A fentiekből látszik, hogy bár a klasszikus, pillangószerű kiütések jól felismerhetők, nem mindig jelennek meg. Ilyenkor az orvos vérvétellel tudja azonosítani a betegséget.

A lepkehimlő vagy erythema infectiosum lefolyása

A vírus a fertőzést követően pár napig lappang. Majd nagyjából az 5-10 nap között vagy tünetmentes, vagy enyhe, influenzaszerű tüneteket produkál. Ebben a szakaszban fertőző a betegség. A betegek egy részénél 2-5 nappal a kezdeti tünetek után jelentkeznek a tipikus kiütések. Mihelyt a kiütések megjelennek, a fertőzés veszélye elmúlik.

A kisgyermekes szülők, illetve a gyermekekkel sok időt töltő pedagógusok is megbetegedhetnek. Aki egyszer elkapja, annál védettség alakul ki. Egy enyhe fertőzőképességű vírusról van szó, így a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés segíthet a betegség elkerülésében.

Lepkehimlő kezelése teával és ágynyugalommal. (Forrás: freepik.com)

A lepkehimlő kezelése

A betegség általában nem jár súlyos tünetekkel, és magától is elmúlik. Így gyógyszeres kezelésre nem szokott szükség lenni. A tüneteket viszont érdemes lehet enyhíteni: a lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és viszketést enyhítő szerek az orvos ajánlása alapján szedhetők.

Szerencsére szövődményekkel is ritkán jár. Azoknál, akik bizonyos hematológiai betegségekben szenvednek, súlyosbodhatnak a vérszegénység tünetei (sápadtság, levertség, gyors szívverés).

Lepkehimlő terhesség esetén: érdemes óvatosnak lenni!

A lepkehimlő terhesség esetén hordozhat magában kockázatokat. Azok a várandós nők, akik nem rendelkeznek védettséggel (nem kapták el korábban a lepkehimlőt), veszélyeztetettnek tekinthetők. A Parvovírus B19 ugyanis képes megfertőzni és károsítani a magzatot, ami adott esetben akár vetéléshez vagy halvaszületéshez is vezethet.

A lepkehimlő-járványok idején tehát a várandós kismamáknak érdemes elkerülni az óvodákat és iskolákat, amennyiben megoldható. Ha pedig felmerül a betegség gyanúja, mindenképpen fel kell keresni orvost!

Azok a várandós nők, akik korábban nem estek át a lepkehimlőn, szintén veszélyeztetettek. A vírus ugyanis a méhen belül a magzatot is megfertőzheti, hatással lehet a vérképződésére, súlyos esetben koraszüléshez, vetéléshez vagy halva születéshez vezethet.

Bizonyos hematológiai betegségekben szenvedő gyerekeknél, és felnőtteknél a lepkehimlővel való megfertőződést követően, a vérszegénység (anémia) gyors súlyosbodása, sápadtság, gyors szívverés és levertség alakulhat ki.

Gyakori kérdések a lepkehimlővel kapcsolatban

A lepkehimlő meddig tart?

Erre nem lehet konkrét választ adni, mivel a tünetmentes időszak hossza eltérhet. Általában néhány héten belül elmúlnak a tünetek.

A lepkehimlő meddig fertőz?

A lepkehimlő a lappangási idő alatt, illetve az enyhe, influenzaszerű tünetek fémjelezte időszak alatt fertőz. Tehát a kiütések megjelenése előtt fertőz, utána már nem.

Skarlát vagy lepkehimlő?

A szülökben gyakran megfordul, vajon skarlát vagy lepkehimlő tehető-e felelőssé a tünetekért. A skarlát tünetei súlyosabbak (hidegrázás, torokfájás, köhögés, nehezített nyelés, gyakran hányás és hasi fájdalom, skarlátvörös torok, mandulagyulladás, fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat, „málnanyelv”). Ha bizonytalan, keressen fel orvost!

 

Lázcsillapítók a lepkehimlő okozta láz csökkentéséhez

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!