Ősztől a hetedikes fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Szerző: MTI
Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az oltás – mint a lányok esetében is – önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják meg a tanulók.

A humán papillómavírusok (HPV) emberi hámsejtek magjában képesek szaporodni. E víruscsalád száznál is több tagját azonosította mára az orvostudomány, és a különböző törzsek más-más egészségügyi problémát válthatnak ki. Egyes típusok szemölcsök (papillómák), így tenyéri-talpi vagy nemi szervi szemölcsök megjelenéséért felelősek, illetve ismertek olyan törzsek is, amelyek potenciálisan rákkeltőek. Közel minden méhnyakrákos megbetegedés például HPV-vírusok miatt alakul ki, de ezen felül egyéb ráktípusok, így szájüregi, más nemi szervi és végbéltájéki daganatok fellépésében is szerepet játszhatnak.

A HPV-fertőzés elsősorban bőr-bőr, illetve nyálkahártya-nyálkahártya kontaktussal terjed, és egyben ez a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés ma a világon: az emberek hozzávetőleg 80 százaléka átesik rajta. Fontos persze leszögezni, hogy nem minden HPV-fertőzés okoz rákot. Még ha az esetek kis százalékában is azonban, de valóban súlyos következményei lehetnek, ha valakit egy magas kockázatú törzs fertőz meg. A HPV ellen tehát feltétlenül javasolt védekezni, aminek egyik alappillérét a védőoltás jelenti.

A méhnyakrákot legtöbb esetben a human papilloma vírusok okozzák, melyek a bőr, illetve a nyálkahártya bizonyos sejtjeit, illetve a nyálkahártyákat támadják meg. Amennyiben közvetlenül érintkezünk a fertőzött területtel, akkor könnyedén elkaphatjuk. A betegséget zömében észre sem veszik az érintettek, ugyanis nem okoz panaszokat, és gyakran magától elmúlik. Néha azonban komoly következményei is lehetnek, melyek közé a méhnyakrák is beletartozik.

Jelenleg több mint 200 különböző HP-vírust ismernek a szakemberek. Egyes ilyen kórokozók szemölcsöket eredményeznek, kb. 40 típus pedig szexuális úton terjed, és az intim testrészeinknél okoznak problémát. Ezek a vírusok sajnos nagyon elterjedtek: a szakértők szerint a szexuálisan aktív nők mintegy 90 százaléka megfertőződik legalább egyszer élete során.

Mi ellen nyújt védelmet a HPV-oltás?

A HPV elleni védőoltás azon HP-vírusokkal szemben nyújt védelmet, melyek a legtöbb esetben méhnyakrákhoz vezethetnek. Egy fertőzés során olyan változások mennek végbe a szövetekben, melyekből akár rákos elváltozások is kialakulhatnak. Ezen kívül a genitális szemölcs ellen is véd, melyek ártalmatlanok, azonban eléggé kellemetlenek.

Kik kaphatják meg?

Az önkéntes védőoltást azok a fiatal lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola 7. osztályába járnak. Ahhoz, hogy kialakuljon a védettség, összesen két oltásra van szükség, melyeket 6 hónap eltéréssel kell beadatni. Azonban a fiúkat is érdemes beoltani, mert a méhnyakrákért felelős törzsek végbélrákot is okozhatnak, illetve a nemi szemölcsök mindenkinél megjelenhetnek.

Mi történik az oltás során?

Az injekciót a felkar izomzatába adják be. Nem tartalmaz élő vírust, sem genetikai anyagot, azaz egyik oltóanyag sem képes fertőzést kiváltani. Hatására antitestek képződnek.

Mennyire hatásos?

Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy az oltás rendkívül jó védelmet biztosít a vírusokkal szemben. Amennyiben hosszú távon is ilyen jó eredmények születnek, akkor ez azt jelentheti, hogy ezer nőből mindössze tíznél alakulna ki életük során méhnyakrák. A védőoltás beadatása nélkül azonban ez a szám harmincra, azaz háromszorosára nőne.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!