Az alvásmegvonás kedvetlenné tehet

A többség saját bőrén is megtapasztalta már, hogy a kevés alvás kedvtelenné teszi az embert, most egy átfogó kutatás ezt tudományos eszközökkel is bizonyítja.

Egy friss tanulmány alapján a kialvatlanság hatására valóban örömtelenebbé válhatnak a mindennapok. Nancy Sin, a Brit-Columbiai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint már az alvás idejének kisebb ingadozásai is befolyásolhatják, hogy az emberek miként reagálnak a mindennapi eseményekre.

A szakértők mintegy kétezer, 33-84 éves ember adatait elemezték. A résztvevőknek nyolc napon át kellett rögzíteniük alvásidejüket, stressz-szintjüket, illetve a pozitív és negatív tapasztalataikat. Az eredmények alapján amennyiben egy ember kevesebbet alszik, akkor kevésbé észleli pozitívumokat a mindenapjai során.

A jó hír az, hogy a kapcsolat megfordítható: ha valaki eleget alszik, az némi védelmet adhat a stressz ellen, és pozitívabb szemléletet eredményezhet. Ezen hatás még jelentősebb azoknál, akik valamilyen krónikus állapottól, például szűnni nem akaró fájdalomtól szenvednek. A kutatók úgy gondolják, hogy az alvás nem a negatív, hanem inkább a pozitív érzelmeket befolyásolja: ha eleget pihenünk, gyakrabban és intenzívebben élhetjük meg az örömteli dolgokat.

Sinék kiemelték, hogy tanulmányuknak megvannak a maga korlátai. A vizsgálatban például az alanyok beszámolóira hagyatkoztak, igaz, így is ez az egyik legnagyobb elemzés, melyet hasonló témában folytattak.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!