Anyajegy- és szájüregi daganatszűrés a Semmelweis Egyetemen

Szerző: Semmelweis Egyetem
Ingyenes anyajegy- és szájüregi daganatszűrésre, valamint szemészeti vizsgálatra jelentkezhetnek azok, akik időben regisztrálnak és részt vesznek a témákhoz kapcsolódó online előadásokon a Semmelweis Egyetem által szervezett október elsejei Semmelweis Egészség Napok következő eseményén.

Három vizsgálaton vehetnek részt az október elsejei, az Orvostudomány testközelből című Semmelweis Egészség Napok résztvevői. Minden egyes szűrővizsgálatra ötvenen jelentkezhetnek az egyes előadások résztvevői közül. 

A Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Napfény és a bőr: melanoma, bőrdaganatok – Mikor ijedjek meg? című előadására regisztrálók korlátozott számban anyajegyvizsgálatra és bőrrákszűrésre jelentkezhetnek majd. A szűrővizsgálat és a rendszeres önvizsgálat azért is fontos, mert tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett a melanomás esetek száma, évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívebb bőrdaganat típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma. Nekik különösen érdemes odafigyelni a figyelmeztető jelekre – hangsúlyozta dr. Holló Péter, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

A Szemészeti Klinika szűrővizsgálatára a Szürkehályog: így adható vissza a látóképesség című előadásának résztvevői korlátozott számban regisztrálhatnak. A rövidlátás egyébként az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti elváltozás, melynek gyakorisága az elmúlt évtizedek során fokozatosan emelkedik. Az elmúlt tíz évben 20 százalékról 25 százalékra nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon. Ebben szerepe van a túlzásba vitt képernyőnézésnek is, főleg a fiataloknál, ráadásul az okostelefonokat és a táblagépeket túl közel tartják.

A Fogorvostudományi Kar Előzzük meg együtt a szájüregi daganatokat című előadásának résztvevői korlátozott számban szájüregi daganatszűrésen vehetnek majd részt. A szájüregi daganatokat legtöbbször a dohányzás és alkoholfogyasztás okozza. A különböző kampányoknak köszönhetően mindkettő mértéke csökken, azonban a szájüregi daganatok száma csak stagnál, illetve kis mértékben emelkedik. Ennek magyarázata a felelőtlen, szabados szexuális szokások következtében kialakuló, magas rizikójú szájüregi HPV fertőzés lehet. Így a megelőzés alappillére a rendszeres évenkénti ellenőrzés. Évente 3200-3400 új beteget regisztrálnak és 1500-an halnak meg a betegség miatt.

Összesen több mint ötven online előadáson vehetnek részt egyébként az érdeklődők a 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának októberi állomásán. Az Orvostudomány testközelből eseményen a programok ingyenesek, de regisztrációkötelesek. A Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Szemészeti Klinika, a Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, illetve a Fogorvostudományi Kar kínál előadásokat és konzultációkat az eseményen.

A szűrővizsgálatok regisztrációjának pontos menetéről az előadásról szóló tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők szeptember végén. 

A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el:
https://semmelweis.hu/250/semmelweis-egeszseg-napok/orvostudomany-testkozelbol/

Forrás: semmelweis.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!