Különleges anyagot találtak a Holdon

2020. 09. 07.
Bár a Hold a legközelebbi és legtöbbet tanulmányozott idegen égitest, még így is rengeteg a felfedeznivaló vele kapcsolatban.

A kutatóknak komoly meglepetést okozott, amikor hematitet, azaz vörösvasércet találtak az objektumon. A vas e típusú oxidált formája a Földön oxigén és folyékony víz hatására tud kialakulni – a Holdon pedig egyik sincs jelen.

További érdekesség, hogy a napsugárzás révén a Holdat folyamatosan hidrogén bombázza, aminek éppen gátolnia kellene az oxidációt.

A hematitet az indiai Chandrayaan-1 szonda, egészen pontosan a NASA által tervezett Moon Mineralogy Mapper (M3) eszköze révén észlelték. Shuai Li, a Hawaii Egyetem munkatársa csapatával az M3 sarki régiókra vonatkozó adatait elemezve különös mintákra és formációkra bukkant. A későbbi vizsgálatok felfedték, hogy vörösvasércet találtak, melyet friss tanulmányukban mutatnak be.

A szakértők az anyag eloszlását felmérve próbálták felfedni eredetét. A hematitot olyan korábban azonosított víznyomoknál észlelték, melyek becsapódásokhoz köthetőek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a becsapódások során a vízjég elolvadt, s elkeveredett a holdi regolittal.

További érdekesség, hogy a vörösvasérc főként a Föld felőli oldalon található meg. Li szerint a japán Kaguya misszió már felfedte, hogy a napszél bizonyos esetekben képes a bolygónk felső légkörében lévő oxigént a Hold felszínéig terelni. Lehetséges tehát, hogy a földi oxigén szerepet játszik a holdi vörösvasérc oxidációjában.

Az elmélet ugyanakkor nem ad tökéletes választ a hematit rejtélyére, hiszen az kis mennyiségben ugyan, de az objektum túlsó felén is fellelhető, ahova talán sosem ér el a földi oxigén. A jelenség megértéséhez tehát további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!