A fiatalabb betegek nagyobb tehernek érzik a COPD-t

Szerző: OTSZ Online
A COPD orvosi szaklap közzétette egy nemzetközi felmérés eredményeit, amely 1375 COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség) élő, 45 éves vagy annál idősebb beteg bevonásával készült 11 országban.

A felmérés szerint a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) jelentős fizikai és pszichoszociális terhet jelent a betegeknek, különösen a 45-54 éves korosztályban. Ez a csoport – összehasonlítva a 65 éves vagy annál idősebb betegekkel – gyakrabban számolt be arról, hogy a COPD jelentősen rontja a közérzetüket és korlátozza mindennapi tevékenységüket. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy – különösen a fiatalabb betegek – elégedetlenek az életminőségükkel és a betegségükkel kapcsolatos tájékoztatással.

„Ez a felmérés azon kevés tanulmányok egyike, amely a COPD betegség terhét különböző korcsoportokban vizsgálja”, mondta dr. Dekhuijzen professzor, tüdőgyógyász, a holland nijmegeni Radboud University Medical Center szakembere. Nekünk, egészségügyi szakembereknek tudomásul kell vennünk, hogy ugyanaz a betegség máshogy érinti a fiatalabb és az idősebb betegeket, és a beteg által érzékelt hatást minden egyes esetben figyelembe kell vennünk a személyre szabott és optimális kezelés kialakításának érdekében.”

A felmérés eredményeként az alábbi, a fiatalabb (45-54 éves) és az idősebb (65 éves vagy idősebb) betegek közti különbségek állapíthatók meg:

  • A fiatalabb betegek az idősebbekhez képest nagyobb arányban számoltak be arról, hogy a COPD-betegségük „szélsőségesen” vagy „nagyon nagy mértékben” kihat mindennapi tevékenységeikre (37% vs 22%), hogy a betegség nagy mértékben befolyásolja a hosszabb utazásaikat (38% vs 18%), továbbá több mint kétszer annyi fiatal beteg számolt be arról, hogy a napi teendőiket a légszomj és a köhögés időszakaihoz kell igazítaniuk (41% vs 19%).
  •  Az idősebbekhez képest a fiatalabb betegek szignifikánsan nagyobb része számolt be „rossz” vagy „nagyon rossz” közérzetről (35% vs 28%).  A fiatalabb betegek körében 1,7-szer volt gyakoribb, hogy „stresszesnek” érezték magukat, és 2,2-szer volt gyakoribb a „túlterheltség” érzése (valamennyi különbség P<0,05 szignifikancia szinten értendő).
  • A fiatalabb betegek szignifikánsan jobban bíznak az orvosaikban. A fiatalabb korcsoportba tartozó betegek csaknem kétszer gyakrabban kértek segítséget az inhaláló készülék helyes használatához, mint az idősebbek (az előbbi csoport 18%-a, az utóbbi csoport 58%-a nem igényelte az ilyen jellegű információt).

„Az egyik lehetséges magyarázat arra, hogy a fiatalabb betegek miért érzékelik lényegesen nagyobbnak a betegség terheit az lehet, hogy a fiatalabbak aktívabbak a munkában és a társasági életben, ezért eltérő várakozásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen az élet COPD-vel”, mondta Nicole Hass, az Allergiás és Légúti Betegek Szervezeteinek Európai Szövetségének képviselője. „További kutatások szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük az életkorból adódó különbségeket, de ezek az eredmények már rámutatnak arra, hogy a betegekkel meg kell ismertetnünk annak módját, hogy miként tudják pozitív módon befolyásolni a betegségük lefolyását. Erre egy példa lehet, ha a betegek egyeztetnek orvosukkal arról az optimális kezelésről, amellyel a mindennapi életében továbbra is aktívak maradhatnak.”

Forrás: otszonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!