Sokszínű hazai állatkertek

Szerző: Szentkuty Nikolett
Nyáron rengeteg program közül lehet választani, de akinek már sok volt a fürdésből, mégis szeretne természetközeli és tartalmas elfoglaltságot, akár közösen a családdal, annak maradandó élményeket nyújthatnak a hazai állatkertek. Annál is inkább, hiszen nem csak a Magyarországon megtalálható őshonos fajoknak adnak otthont, hanem számtalan egzotikus állatnak is, legyenek azok szárazföldi vagy épp vízi élőlények.

Az országban sok helyen üzemelnek ilyen intézmények, de az alábbi állatkertek és vadasparkok – a teljesség igénye nélkül – nagy népszerűségnek örvendenek.

Veszprémi Állatkert

Az állatkert a híres magyar Afrika-kutató és zoológus, Kittenberger Kálmán nevét viseli. A Közép-Dunántúli régióban, a Balatontól mindössze 15 km-re található állatkert két részből áll: a Fejes-völgyben, illetve az azzal szomszédos Gulya-dombon terül el. A különleges természeti adottságokkal rendelkező intézmény 1958. augusztus elsején nyitotta meg kapuit – hatalmas társadalmi összefogással épült fel, mindössze öt hónap alatt. Megtalálható itt minden, állatkertekben megszokott állat a nagymacskáktól az ormányos medvéig, a látogatókat pedig az év minden napján, így hétvégén és ünnepnapokon is várják.

Szeged Zoo/Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark vagy Állatkert kétféle neve abból fakad, hogy a kezdeti időkben sok szakmai vita zajlott arról, vajon megmaradjanak-e a hagyományos állatok bemutatásánál, vagy belevágjanak-e az egzotikus állatok tartásába is. Ez utóbbi mellett döntöttek, így 1989-ben gyereknapon nyílt meg az állatkert, amely a hazai állatkertek közül a legnagyobb. Mára a nemzetközi vérkeringésbe is bekerült, így a fajfenntartási programok aktív résztvevője, és mára számtalan különleges faj is látható itt. A fajok száma folyamatosan bővül, a vendégek által összeállított kívánságlistán szerepelnek az emberszabású majmok és több egzotikus állat is, a fenntartók reményei szerint pedig a jövőben ezen kívánságoknak is eleget tehetnek majd.

Komlói Mini Zoo

A Komlón található állatkert csupán néhány éve üzemel: 2016 óta látogatható, ám annál maradandóbb élményeket kínáló helyszín. Családias környezetben, rendkívül szelíd állatokkal várják a látogatókat. Többségüket az érdeklődők meg is simogathatják, etethetik, és a nagy szabadságban élő állatokkal különböző interaktív programokban vehetünk részt. Az állatkert számára kiemelkedően fontos, hogy ne csak bemutassa az állatokat, hanem aktívan tájékoztasson és oktasson is a különböző fajokkal és a természettel kapcsolatban. Arra pedig nagyon büszkék, hogy számtalan sérült vagy elárvult kisállat megmentésében segédkezhettek, és meggyógyításukat vagy felnevelésüket követően sok példányt sikerült visszaengedni a természetbe. Csak olyan állatokat tartanak az állatkertben, amelyek életfeltételeit maximálisan biztosítani tudják, és sok olyan állat is él itt, amelyek – különböző okokból kifolyólag – önállóan már nem lennének képesek a túlélésre a természetben.

Budakeszi Vadaspark

Aki Budapesthez közeli helyszínt keres, annak az egyik legjobb választás a Budakeszi Vadaspark, ahol valóban csak néhány lépésre van az erdő. A főként erdei és házi állatokat bemutató parkban állatsimogató is üzemel, és a gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően kellemes kirándulóhelyként is megállja a helyét. A gyerekekkel érkező családok számára kifejezetten előnyös, hogy az állatok bemutatásán túl a park további helyszínekkel és programokkal is várja őket: látványetetések, tematikus szakvezetések, oktatások, kalandparkok és játszóterek is találhatóak itt, így valóban az egész család megtalálhatja a legmegfelelőbb elfoglaltságot.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egy elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Valódi szórakozást nyújt, és modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Itt látható Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, és kialakításának köszönhetően a látogatóknak valóban természetközeli élményben lehet részük. A vízi világ szerelmeseinek kihagyhatatlan turisztikai célpont.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!