Rózsahímlő - a terhes nőkre jelenti a legnagyobb veszélyt

Szerző: Szimpatika
Bár a kötelező védőoltásokkal a rubeola is megelőzhető, de fontos tudni, hogy nem a gyermekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt.

A rubeola, ismertebb nevén rózsahimlő fertőző, enyhe tünetekkel, így izületi fájdalomal és kiütésekkel járó vírusos megbetegedés. A tünetek mintegy 14-21 nappal a fertőzés után kezdődnek. Gyermekekben a betegség 1-5 napos enyhe rosszulléttel, a nyak és a tarkótáj nyirokcsomóinak duzzadásával, és esetleg izületi fájdalmakkal kezdődik.

A torokfájás nem jellemző, de a betegség elején vörösödés tapasztalható. Ezek a kezdeti tünetek serdülőknél és felnőtteknél esetenként nagyon enyhék, vagy egyáltalán meg sem jelennek. A kiütések az arcon és a nyakon is kialakulhatnak, majd gyorsan terjednek a törzsre, a karokra és a lábakra.

Ha valaki egyszer átesett a rubeolán, egész életére védetté válik. Azonban fontos tudni, hogy rubeolavírus egyike azon kevés vírusoknak, amelyek átjutnak a méhlepényen. Az anyai fertőződés a terhesség első 16 hetében magzati károsodást okozhat: süketséget, vakságot, veleszületett szívhibákat, és ezek előfordulási valószínűsége ötször nagyobb, mint egy átlagos terhesség esetében.

A 16. hét utáni rubeolafertőzés magzati következménnyel nem jár. Minden terhes nőnek, aki nem esett át rózsahimlőn, vagy nem kapott ellene védőoltást, terhessége első 12. hetében óvatosnak kell lennie, és kerülnie minden érintkezést olyanokkal, akik rubeolások vagy nemrég fertőzésen estek át. Ha az anyánál felmerül a fertőződés lehetősége, vérvizsgálatokat kell végezni. A terhesség első felében bizonyított friss fertőződés a terhesség megszakítását indokolja.

Magyarországon 1989 óta minden kisgyermek kombinált védőoltást kap a betegség ellen, így a betegség előfordulása ma már nem gyakori, de a tünetekre érdemes figyelni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!