Ezzel a módszerrel hasznosítható a szén-dioxid

Ahogy nő a légkör szén-dioxid szintje, egyre fontosabbá válik azon módszerek felfedezése, melyek hozzájárulhatnak a gáz hasznosításához.

A Brown Egyetem csapata olyan réz katalizátort fejlesztett ki, melynek segítségével komplex szénhidrogéneket lehet kinyerni a szén-dioxidból. Ezen anyagok aztán hasznos vegyületekké és tüzelőanyagokká alakíthatóak. A szakértők szerint eljárásuk jóval hatékonyabb, mint az eddigi, hasonló technikák, a módszer ráadásul viszonylag könnyen ipari szintűvé fejleszthető.

Tayhas Palmore, a csapat vezetője szerint a szakirodalomban több olyan eljárást is találni, melyekkel különböző hatékonysággal lehet réz segítségével komplex szénhidrogéneket létrehozni. A kutató hozzátette, Taehee Kim PhD-hallgatója ezen technikák egyes lépéseit vizsgálta felül, hogy optimalizálhassa a rendszert.

Napjainkban egyre több csapat dolgozik azon, hogy ilyen katalizátorokat alkosson. Palmore szerint a végső cél az, hogy a kész termékben minél magasabb legyen a szénatomok száma, ezzel ugyanis jobb üzemanyagok állíthatóak elő a szén-dioxidból kinyert anyagból.

Már korábbi vizsgálatok is megállapították, hogy a réz halogénezése javíthatja az anyag komplex szénhidrogén-kinyerő képességét. Kim különböző halogénező technikákkal kísérletezett, így találta meg a lehető legjobbat, végül pedig olyan eljárást hozott létre, amely 70,7-72,6 százalékos hatékonyságú. A kutatók bíznak benne, hogy a hasonló technikák nagyban hozzájárulhatnak az ipari szén-dioxid hasznosításához.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!