Mit tegyünk a napégésre?

Forrás: Budai Egészségközpont
Strandról hazajövet élesen kirajzolódik a fürdőruha pántja, vörös, forró, szinte ég a bőre a napsütötte felületeken, netán már az első hólyagok is megjelentek? A napégést jobb elkerülni, de mit tegyünk, ha az óvatosság ellenére mégis bekövetkezik?

A napégés okozta bőrtünetek nemcsak fájdalmasak és csúnyák, hanem hosszabb távon veszélyesek is lehetnek: a bőrt érő ártalmak mintegy összeadódnak, és évtizedekkel később akár bőrrákhoz is vezethetnek. Ezért a nyári szabadtéri tevékenységeink során vigyázni kell, hogy ne tegyük ki védtelenül a tűző nap sugarainak a bőrünket. Minél világosabb valakinek a bőre és a haja, annál hamarabb következik be a leégés. Legnagyobb veszélyben a kisgyerekek vannak, akiknek a bőre még nem készült fel eléggé a külső hatások ellen, és azok, akiknek a bőrében a legkevesebb a festékanyag, vagyis a szőke és vöröses hajú, fehér bőrű, szeplőkre hajlamos emberek. Az ő bőrük a napsugárzásra nem barnulással, hanem leégéssel reagál. Indokolt a nagyobb óvatosság a krónikus betegek, idősek és azok esetében is, akik sok anyajeggyel rendelkeznek, illetve akiknek a családjában már előfordult bőrrák.

A napégés megelőzhető!

Idézzük fel az alapvető óvatossági szabályokat! A déli órákban, 11-15 óra között lehetőleg húzódjunk árnyékba, ez az idő semmiképpen sem a napozás ideje. Nemcsak strandon, hanem minden más napon végzett tevékenységnél a ruhával nem fedett testrészekre használjunk a bőrünk jellegének megfelelően magas faktorú fényvédőszert. Könnyű sapka vagy szalmakalap,  fényvédő ruházatot (melynek a címkéjét rajta van, hányas faktornak felel meg), világos póló, UV-filteres napszemüveg, fényvédő ajakápolószer használata is ajánlott.

Az UV sugarak veszélyei

A nap a látható fényen túl ibolyántúli, vagyis ultraviola sugarakat is kibocsát.  A hullámhosszuk szerint két típusuk a 320 nanométer fölötti UV-A és a 320 nanométer alatti UV-B sugárzás, melyek közül az utóbbi okozza a napégés jellegzetes tüneteit, de a bőrben mélyebbre hatoló UV-A látható tünetek nélkül sem kevésbé ártalmas. A napozás azért eredményezhet barnás bőrszínt, mert a bőr legfelső rétegében lévő pigmentsejtek a sugarak elleni védekezésül fokozzák a melanin termelését. A magasabb energiájú UV-B sugarak a bőr felső részében lévő sejtek DNS-ét károsítják, rövid távon napégést okoznak, aminek következménye hosszabb távon a veszélyes melanóma, bőrrák is lehet. Az UV-A sugarai a bőr mélyebb rétegeiben fejtik ki ártalmaikat, ezek a bőröregedés elsődleges okai. A következmények jelezhetik, milyen típusú sugárzás érte a bőrt: az UV-A okozta gyors barnulás hamar megkopik, míg az UV-B barnító hatása lassabb, de tartósabb. 

Ha túl sok UV-sugárzás érte a bőrünket, jelentkeznek a „leégés”, vagyis a napégés jellegzetes tünetei. A bőr kivörösödik, lázasan ég, érintésre rendkívül érzékeny, és súlyosabb esetekben fájdalmas hólyagok is kialakulnak, hasonlóan a forrázás és a forró tárgyak okozta égési sebekhez. Ha nagy felületet érint a napégés, akkor egyéb tünetek, láz, általános rosszullét, fejfájás, hányinger, kiszáradásos tünetek is jelentkezhetnek.

Teendők leégés esetén

1)   Legelső teendő mielőbb árnyékba húzódni, és a leégett bőrfelületet folyó, hideg vízzel lehűteni. Enyhébb napégéskor a hosszasan, legalább 8-10 percen keresztül alkalmazott hideg vizes hűtés vagy hideg borogatás csillapítja a fájdalmat és megakadályozza a mélyebben fekvő szövetek további károsodását.

2)   A vény nélkül kapható, az enyhébb égés otthoni kezelésére illetve az allergiás bőrtünetekre vagy rovarcsípésre használt hűsítő készítmények jó szolgálatot tehetnek.

3)   Súlyosabb napégés esetén fájdalomcsillapítóra is szükség lehet.

4)   Ha a napégés hólyagképződéssel, erősebb fájdalommal jár, vagy ha kisgyermek szenvedte el, akkor orvoshoz kell fordulni vele.

5)   A gyógynövények közül a kamilla, az aloe vera, a levendula vagy a körömvirág is segíthet, mert gyulladáscsökkentő összetevőivel csillapíthatja a napégés okozta tüneteket és hámosító, bőrregeneráló hatású.

6)   Több olyan hagyományos házi praktika is forog közszájon a napégés otthoni kezelésére, amely nemcsak haszontalan, hanem akár káros is lehet. Így például „nagyanyáink házi szerei” között tejföl, joghurt, paradicsom, olaj, méz, vaj, tojásfehérje, ecet, lenmagliszt alkalmazása is szerepel, de ezek egyike sem alkalmas a túlzott napozás miatti leégés következményeinek enyhítésére, sőt, egyik-másik a súlyos, hólyagos égés esetében fertőzést is okozhat.

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!