Az anyatejes táplálás a biológiai norma

Szimpatika Webtér hirdetés
Augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja. A témát övező vitákról, a szoptatás fontosságáról Sződy Judit pszichológussal, az Uzsoki Utcai Kórház szülészetének szoptatási szaktanácsadójával beszélgettünk.

Mi lehet az oka annak, hogy elképesztő indulatok feszülnek egymásnak egy olyan, látszólag ártalmatlan és pozitív téma kapcsán, mint a szoptatás?

A legfontosabb probléma egy nagyon nehezen megváltoztatható szemléletmód, mégpedig az, hogy a szoptatást sokan pusztán táplálásnak tekintik, amivel mennyiségekre, gyarapodásra, táplálék-összetételre redukálják a kérdést. Miközben a szoptatás roppant összetett dolog, rengeteg olyan funkciója van, ami nincs összefüggésben a táplálással. A táplálkozást lehet tervezni, porciózni, időhöz és mennyiséghez kötni, a szoptatás többi funkcióját – megnyugtatás, fájdalomcsillapítás, biztonságérzet növelése, és így tovább – nem. Ha a szoptatást etetésnek tekintjük, és a szopást csak táplálási célból tesszük lehetővé, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz elég a tej, és/vagy a baba nem fog eleget, vagy nem fog hatékonyan szopni. A probléma másik gyökere társadalmi. Előtérbe került egy sor olyan igény, amiről sokan azt gondolják, hogy szoptatás mellett nem kielégíthető, és ebből nagyon sok félelem táplálkozik: ha szoptatok, nem tudom kialudni magam, nem tudok a férjemmel törődni, nem lesz időm magamra, elromlik az alakom, nem lesz szabadidőm. És úgy tűnik, a nem szoptatásnak nincs kockázata: ma már rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, amelyek segítségével „életben tartható” egy baba, hiszen adott a tápszer, a cumisüveg, a higiénikus környezet, fejlett orvosi ellátás. Ha így gondolkodunk, akkor nem vesszük figyelembe a baba szükségleteit. A csecsemő szükségletei az őskor óta változatlanok: testközelség, szoptatás, megfelelő hőmérséklet – nagyjából ennyi elég a babának. A csecsemők nem igazán szeretik a kontrollt, nem terveznek előre, nem tudják a vágyaikat késleltetni. Ez sok család életében elfogadhatatlan. Kényelmesebb lenne egy táblázat, egy óra és egy adagoló segítségével megoldani a táplálást, ami tervezhető és megnyugtató, mert látjuk a bevitelt, a gyarapodást. Sokaknak nehéz, vagy elképzelhetetlen átengedni a természetnek a folyamat ellenőrzését.

Eszerint mondjuk egy-két évszázaddal ezelőtt nem jelentkeztek efféle problémák?

Biztosan voltak régen is táplálási problémák, de akkor a babát szoptatta a szomszédasszony vagy a nagynéni. Régen nem volt igény méricskélésre, táblázatkészítésre, mert az anya élete tulajdonképpen egy másik rendszerben helyezkedett el, ahol a maguk ütemében történtek a dolgok. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy az anyák sok támogatást kapjanak a környezetüktől a nagycsaládok, a kisközösségek egységes szabályai szerint, és a felelősség is közös volt. Az anyukák maguk is gyermekkoruktól ismerték az egész folyamatot, hiszen részesei voltak, kiskoruktól babákat bíztak rájuk. A mai anya ezzel szemben éli az életét, és mire jön a baba, ő maga is tervezhető életet él. Erre megérkezik a kicsi, aki folyamatos testkontaktust igényel, kiszámíthatatlan, a saját törvényei irányítják. „Az anyának ez nem jó, mert fárasztó, a babából pedig akkor lesz rendes ember, ha mielőbb önállóvá válik” – halljuk az érveket, és mivel rendelkezésre áll a cumi, a bébiőr, a tápszer, megfordultunk a lovon az évtizedek során. Vagyis a társadalom azt tartja normálisnak, ha a baba és az anya hamar függetlenné válik egymástól.

Mi az előnye annak, ha a kisbaba anyatejen nevelkedik, és nem tápszeren?

Megfordítanám: akit nem szoptatnak, annak ez hátrányára válik. Vagyis a biológiai norma az anyatejes táplálás, ez az alap, nem kérdés, hogy vannak-e előnyei. Éppen úgy, ahogy nem szoktunk arról sem beszélni, mi az előnye annak, hogy levegőt veszünk. Annak vannak hátrányai, ha nem veszünk levegőt. Ezt régóta tudjuk, csak ma már tudományos bizonyítékaink is vannak rá. Tehát nem arról van szó, hogy három hippi összeült, aztán kitalálta, hogy milyen jó, ha évekig szoptat valaki, hanem a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek számos nagymintás kutatáson alapuló ajánlása szól a minél hosszabb ideig – kétéves korig vagy tovább – tartó anyatejes táplálás mellett. Ennek hátterében pedig többek között az áll, hogy a gyermeki immunrendszer kétéves kor környékén kezd teljesen működni az anyatej támogatása nélkül, ugyanis az anyatej élő sejteket, illetve olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek az adott anyát és babát körülvevő kórokozókra adott konkrét reakcióként keletkeznek. Az anyatej folyamatosan, dinamikusan változó anyag: ha az anya és a baba környezetében sárgaláz van, arra fog reagálni az anya teste, ha influenza, akkor arra, és attól védi a gyereket. Az anyatejet még a mai tudomány mellett is lehetetlen vitaminokkal és egyebekkel utánozni. Persze adhatunk vitaminokat, a tápszeripar egyre fejlettebb, és szorgalmasan próbálkozik is különféle megoldásokkal, nagyon helyesen, hiszen számos kisbaba nem szophat valamilyen okból. De ezek éppen az egyediség miatt sosem lehetnek teljes értékűek.

A szoptatás ugyanakkor nem magától értetődő, nem sikerül mindenkinek egyszerűen. Mivel lehet segíteni azt, akinek nehezebben megy?

Erre valók a korszerű ismeretek, ezek azonban sajnos sok helyen nincsenek jelen. Azt tapasztalom, hogy az anyukák még sok egészségügyi dolgozótól is a szoptatást hátráltató tanácsokat kapnak, persze jó szándékkal. Ezek néha egyszerű félreértésből fakadnak, gyakran előfordul, hogy valójában nincs szükség a tápszerre, csak nem értelmezzük megfelelően a baba jelzéseit. Még nem általánosan ismert tény, hogy minél többet szopik a kicsi, annál több anyatej termelődik, és ha cumisüveget adunk neki, ezek az alkalmak törvényszerűen ritkulni fognak. Mivel különböznek a babák és az anyák, mindig a személyre szóló tanácsok fognak segíteni. Lehet, hogy az egyik babának elég hat-hét alkalom egy nap, és ennek során vígan megtermelődik annyi tej, ami elegendő neki. Másnál ez kevés, mert az anyuka melle más típusú, netán a kisbaba izomtónusa eltérő, ezért gyakrabban kell mellre tenni. Azt is mindig meg kell nézni, hatékonyan szopik-e a kicsi, ha ezzel van a gond, meg kell találni az okot, és kezelni kell. Bizonyos esetekben pedig sajnos nincs megoldás: könnyen lehet, hogy például egy hipotóniás baba nem fog tudni hatékonyan szopni. Tehát utána hiába fej az anya véres verejtékkel rengetegszer, a tejmennyiség fejéssel nehezen fenntartható. A tanácsadás során mindig azt kell felmérni, mit szeretne az anyuka, ezt leválasztani a családi vagy társadalmi elvárásokról. Ha egy nehéz helyzetben számára az jelent megnyugvást, hogy teljes szívével a babára figyel, nem pedig az anyatej mindenáron való fenntartására, akkor ebben kell támogatni. Ha pedig fenn akarja tartani az anyatej-termelést, és a baba is hajlandó szopni, akkor még nagyon kevés tej mellett is megmaradhat a szoptatás akár évekig is, bizonyos technikák, segédeszközök alkalmazásával.

A mentális gátak, félelmek, szorongások mennyiben nehezítik a szoptatást?

Óriási mértékben. A stressz, a szorongás ráadásul csökkenti a tej áramlását segítő hormonok termelődését, így előbb-utóbb a tejtermelés is csökkenni fog. Akinek problémái vannak a saját testével, testképével, nehezen viselheti a szoptatást. Aki képtelen elengedni a kontrollt, és általában hajlamos fokozottan ragaszkodni a számokhoz, az órákhoz, a napirendhez, nem fog tudni a baba szükségleteire válaszolni, így keserves lesz neki az első időszak.

A hosszas szoptatással szembeni egyik fő érv a túlkötődés szokott lenni, és ilyenkor mindenki sorolja a rémtörténeteket a még mindig kizárólag szoptatás közben elalvó és felébredő óvodásokról, a nyolcévesen is szüleik ágyában alvó gyerekekről. Erről mi a véleménye?

Szélsőségek minden területen léteznek, ehhez nem kell szoptatni. „Túlzott kötődés”, mint olyan, nem létezik. Az a megfelelő hozzáállás, ha annyi idősnek kezeljük a gyereket, amekkora. Egy újszülött nonstop bőrkontaktust igényelne szíve szerint, és folyamatos lehetőséget a szopásra. Ő ugyanis nem tudja, hogy egy biztonságos, fejlett, 21. századi európai országba született, hanem ugyanazzal a tudással érkezik, mint egy ősember annak idején: hogy ha leteszik a földre, jön a skorpió meg a kígyó, és életveszélyben van. A pici csecsemő számára a felnőtt teste az egyetlen biztos pont, és időbe telik, mire megtapasztalja, hogy képes megállni a helyét enélkül is. Ha az elején megkapja az igényelt kontaktust, idővel ő kezd majd eltávolodni, helyet változtatni, kúszni, érdeklődni más emberek, tárgyak iránt. Amikor pedig eközben már veszélybe sodorná magát, elkezdhetünk neki korlátokat szabni. Ez a folyamat mindenképpen tudatosságot igényel a szülő részéről. Általánosságban azt mondhatom, fél éves korig a teljes igény szerintiség az ideális, utána pedig a gyerek elkezd besimulni a szülei napirendjébe. Ha az anya úgy érzi, neki már sok ez az egész, akkor bármikor, akár egy-két-három éves korában megállíthatja a folyamatot a maga menetében. Ami a konkrét példát illeti: a nyolcévesen is az anyja ágyában alvó gyerek esetében valószínűleg az anya is indítványozza ezt a helyzetet, és nem egyedül a gyereken múlik. Ez viszont nem a szoptatás hibája. Sajnos előfordul, hogy eszközként használják a szoptatást és a gyereket más célok érdekében – például válásnál, láthatásnál. De ez sem a szoptatásról szól, hanem arról, hogy két felnőtt nem tudja felnőtt módon kezelni a konfliktusait. Önmagában semmilyen következtetést nem lehet levonni abból, ha valaki közli, hogy ő szoptatja a hároméves gyermekét, mert nem ismerem, miről szól az adott helyzet: lehet, hogy harmonikus és mindenki számára kielégítő állapotról beszélünk, de az is előfordulhat, hogy a család vagy a kisgyerek számára is ártalmas a szituáció. Ezt mindig egyénileg, hosszas beszélgetések alapján lehet körbejárni, és segíteni a családot az egyensúly megtalálásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
Algoflex Izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula 20x
2379 Ft
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
Actival Senior Plusz filmtabletta 120x
7399 Ft
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
Algoflex Forte Dolo 400mg filmtabletta20x
2549 Ft
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
1699 Ft
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta 30x
2179 Ft
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
Aqua Maris Strong orrspray 30ml
2249 Ft
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula 16x
2749 Ft
Bepanthen krém 30g
Bepanthen krém 30g
1749 Ft
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
7199 Ft
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
Eurovit D-vitamin 3000NE FORTE tabletta 60x
1949 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2099 Ft
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 90x
4949 Ft
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
Sinupret belsőleges oldatos cseppek 50ml
2749 Ft
Gengigel gél 20ml
Gengigel gél 20ml
4949 Ft
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000 mg retard tabletta 100x
3329 Ft
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
Valeriana Relax Gyógynövénykivonat kapszula 60x
3599 Ft
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
3149 Ft
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
Vizol S 0.21% oldatos szemcsepp száraz szemre 10ml
2449 Ft
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta 10x
1949 Ft
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
Systane Ultra nedvesítő szemcsepp 10ml
3279 Ft
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
3379 Ft
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
Datif PC NEO bukkális tabletta 90x
4499 Ft
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
Béres C-vitamin 1000mg filmtabletta 90x
3599 Ft
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálka oldatos spray 1x
4799 Ft
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
Calcium-D-Sandoz 600mg/400NE pezsgőtabletta 20x
2179 Ft
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula 120x
4349 Ft
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
Nicoflex Medi Forte krém 50 g
1229 Ft
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
Novorin PLUS 1mg/ml+50mg/ml oldatos orrspray 10ml
1629 Ft
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
Centrum Silver 50+ A-tól Z-ig multivitamin 100x
7799 Ft
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
Patikárium D3-vitamin tabletta 60x
999 Ft
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
Béres Magnézium B-Komplex Direkt szájban oldódó granulátum 20db
2279 Ft
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
NeoMagnizum keringés tabletta 100db
4599 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!