Az anyatejes táplálás a biológiai norma

2020. 08. 01.
|
Augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja. A témát övező vitákról, a szoptatás fontosságáról Sződy Judit pszichológussal, az Uzsoki Utcai Kórház szülészetének szoptatási szaktanácsadójával beszélgettünk.

Mi lehet az oka annak, hogy elképesztő indulatok feszülnek egymásnak egy olyan, látszólag ártalmatlan és pozitív téma kapcsán, mint a szoptatás?

A legfontosabb probléma egy nagyon nehezen megváltoztatható szemléletmód, mégpedig az, hogy a szoptatást sokan pusztán táplálásnak tekintik, amivel mennyiségekre, gyarapodásra, táplálék-összetételre redukálják a kérdést. Miközben a szoptatás roppant összetett dolog, rengeteg olyan funkciója van, ami nincs összefüggésben a táplálással. A táplálkozást lehet tervezni, porciózni, időhöz és mennyiséghez kötni, a szoptatás többi funkcióját – megnyugtatás, fájdalomcsillapítás, biztonságérzet növelése, és így tovább – nem. Ha a szoptatást etetésnek tekintjük, és a szopást csak táplálási célból tesszük lehetővé, akkor könnyen lehet, hogy nem lesz elég a tej, és/vagy a baba nem fog eleget, vagy nem fog hatékonyan szopni. A probléma másik gyökere társadalmi. Előtérbe került egy sor olyan igény, amiről sokan azt gondolják, hogy szoptatás mellett nem kielégíthető, és ebből nagyon sok félelem táplálkozik: ha szoptatok, nem tudom kialudni magam, nem tudok a férjemmel törődni, nem lesz időm magamra, elromlik az alakom, nem lesz szabadidőm. És úgy tűnik, a nem szoptatásnak nincs kockázata: ma már rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, amelyek segítségével „életben tartható” egy baba, hiszen adott a tápszer, a cumisüveg, a higiénikus környezet, fejlett orvosi ellátás. Ha így gondolkodunk, akkor nem vesszük figyelembe a baba szükségleteit. A csecsemő szükségletei az őskor óta változatlanok: testközelség, szoptatás, megfelelő hőmérséklet – nagyjából ennyi elég a babának. A csecsemők nem igazán szeretik a kontrollt, nem terveznek előre, nem tudják a vágyaikat késleltetni. Ez sok család életében elfogadhatatlan. Kényelmesebb lenne egy táblázat, egy óra és egy adagoló segítségével megoldani a táplálást, ami tervezhető és megnyugtató, mert látjuk a bevitelt, a gyarapodást. Sokaknak nehéz, vagy elképzelhetetlen átengedni a természetnek a folyamat ellenőrzését.

Eszerint mondjuk egy-két évszázaddal ezelőtt nem jelentkeztek efféle problémák?

Biztosan voltak régen is táplálási problémák, de akkor a babát szoptatta a szomszédasszony vagy a nagynéni. Régen nem volt igény méricskélésre, táblázatkészítésre, mert az anya élete tulajdonképpen egy másik rendszerben helyezkedett el, ahol a maguk ütemében történtek a dolgok. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy az anyák sok támogatást kapjanak a környezetüktől a nagycsaládok, a kisközösségek egységes szabályai szerint, és a felelősség is közös volt. Az anyukák maguk is gyermekkoruktól ismerték az egész folyamatot, hiszen részesei voltak, kiskoruktól babákat bíztak rájuk. A mai anya ezzel szemben éli az életét, és mire jön a baba, ő maga is tervezhető életet él. Erre megérkezik a kicsi, aki folyamatos testkontaktust igényel, kiszámíthatatlan, a saját törvényei irányítják. „Az anyának ez nem jó, mert fárasztó, a babából pedig akkor lesz rendes ember, ha mielőbb önállóvá válik” – halljuk az érveket, és mivel rendelkezésre áll a cumi, a bébiőr, a tápszer, megfordultunk a lovon az évtizedek során. Vagyis a társadalom azt tartja normálisnak, ha a baba és az anya hamar függetlenné válik egymástól.

Mi az előnye annak, ha a kisbaba anyatejen nevelkedik, és nem tápszeren?

Megfordítanám: akit nem szoptatnak, annak ez hátrányára válik. Vagyis a biológiai norma az anyatejes táplálás, ez az alap, nem kérdés, hogy vannak-e előnyei. Éppen úgy, ahogy nem szoktunk arról sem beszélni, mi az előnye annak, hogy levegőt veszünk. Annak vannak hátrányai, ha nem veszünk levegőt. Ezt régóta tudjuk, csak ma már tudományos bizonyítékaink is vannak rá. Tehát nem arról van szó, hogy három hippi összeült, aztán kitalálta, hogy milyen jó, ha évekig szoptat valaki, hanem a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek számos nagymintás kutatáson alapuló ajánlása szól a minél hosszabb ideig – kétéves korig vagy tovább – tartó anyatejes táplálás mellett. Ennek hátterében pedig többek között az áll, hogy a gyermeki immunrendszer kétéves kor környékén kezd teljesen működni az anyatej támogatása nélkül, ugyanis az anyatej élő sejteket, illetve olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek az adott anyát és babát körülvevő kórokozókra adott konkrét reakcióként keletkeznek. Az anyatej folyamatosan, dinamikusan változó anyag: ha az anya és a baba környezetében sárgaláz van, arra fog reagálni az anya teste, ha influenza, akkor arra, és attól védi a gyereket. Az anyatejet még a mai tudomány mellett is lehetetlen vitaminokkal és egyebekkel utánozni. Persze adhatunk vitaminokat, a tápszeripar egyre fejlettebb, és szorgalmasan próbálkozik is különféle megoldásokkal, nagyon helyesen, hiszen számos kisbaba nem szophat valamilyen okból. De ezek éppen az egyediség miatt sosem lehetnek teljes értékűek.

A szoptatás ugyanakkor nem magától értetődő, nem sikerül mindenkinek egyszerűen. Mivel lehet segíteni azt, akinek nehezebben megy?

Erre valók a korszerű ismeretek, ezek azonban sajnos sok helyen nincsenek jelen. Azt tapasztalom, hogy az anyukák még sok egészségügyi dolgozótól is a szoptatást hátráltató tanácsokat kapnak, persze jó szándékkal. Ezek néha egyszerű félreértésből fakadnak, gyakran előfordul, hogy valójában nincs szükség a tápszerre, csak nem értelmezzük megfelelően a baba jelzéseit. Még nem általánosan ismert tény, hogy minél többet szopik a kicsi, annál több anyatej termelődik, és ha cumisüveget adunk neki, ezek az alkalmak törvényszerűen ritkulni fognak. Mivel különböznek a babák és az anyák, mindig a személyre szóló tanácsok fognak segíteni. Lehet, hogy az egyik babának elég hat-hét alkalom egy nap, és ennek során vígan megtermelődik annyi tej, ami elegendő neki. Másnál ez kevés, mert az anyuka melle más típusú, netán a kisbaba izomtónusa eltérő, ezért gyakrabban kell mellre tenni. Azt is mindig meg kell nézni, hatékonyan szopik-e a kicsi, ha ezzel van a gond, meg kell találni az okot, és kezelni kell. Bizonyos esetekben pedig sajnos nincs megoldás: könnyen lehet, hogy például egy hipotóniás baba nem fog tudni hatékonyan szopni. Tehát utána hiába fej az anya véres verejtékkel rengetegszer, a tejmennyiség fejéssel nehezen fenntartható. A tanácsadás során mindig azt kell felmérni, mit szeretne az anyuka, ezt leválasztani a családi vagy társadalmi elvárásokról. Ha egy nehéz helyzetben számára az jelent megnyugvást, hogy teljes szívével a babára figyel, nem pedig az anyatej mindenáron való fenntartására, akkor ebben kell támogatni. Ha pedig fenn akarja tartani az anyatej-termelést, és a baba is hajlandó szopni, akkor még nagyon kevés tej mellett is megmaradhat a szoptatás akár évekig is, bizonyos technikák, segédeszközök alkalmazásával.

A mentális gátak, félelmek, szorongások mennyiben nehezítik a szoptatást?

Óriási mértékben. A stressz, a szorongás ráadásul csökkenti a tej áramlását segítő hormonok termelődését, így előbb-utóbb a tejtermelés is csökkenni fog. Akinek problémái vannak a saját testével, testképével, nehezen viselheti a szoptatást. Aki képtelen elengedni a kontrollt, és általában hajlamos fokozottan ragaszkodni a számokhoz, az órákhoz, a napirendhez, nem fog tudni a baba szükségleteire válaszolni, így keserves lesz neki az első időszak.

A hosszas szoptatással szembeni egyik fő érv a túlkötődés szokott lenni, és ilyenkor mindenki sorolja a rémtörténeteket a még mindig kizárólag szoptatás közben elalvó és felébredő óvodásokról, a nyolcévesen is szüleik ágyában alvó gyerekekről. Erről mi a véleménye?

Szélsőségek minden területen léteznek, ehhez nem kell szoptatni. „Túlzott kötődés”, mint olyan, nem létezik. Az a megfelelő hozzáállás, ha annyi idősnek kezeljük a gyereket, amekkora. Egy újszülött nonstop bőrkontaktust igényelne szíve szerint, és folyamatos lehetőséget a szopásra. Ő ugyanis nem tudja, hogy egy biztonságos, fejlett, 21. századi európai országba született, hanem ugyanazzal a tudással érkezik, mint egy ősember annak idején: hogy ha leteszik a földre, jön a skorpió meg a kígyó, és életveszélyben van. A pici csecsemő számára a felnőtt teste az egyetlen biztos pont, és időbe telik, mire megtapasztalja, hogy képes megállni a helyét enélkül is. Ha az elején megkapja az igényelt kontaktust, idővel ő kezd majd eltávolodni, helyet változtatni, kúszni, érdeklődni más emberek, tárgyak iránt. Amikor pedig eközben már veszélybe sodorná magát, elkezdhetünk neki korlátokat szabni. Ez a folyamat mindenképpen tudatosságot igényel a szülő részéről. Általánosságban azt mondhatom, fél éves korig a teljes igény szerintiség az ideális, utána pedig a gyerek elkezd besimulni a szülei napirendjébe. Ha az anya úgy érzi, neki már sok ez az egész, akkor bármikor, akár egy-két-három éves korában megállíthatja a folyamatot a maga menetében. Ami a konkrét példát illeti: a nyolcévesen is az anyja ágyában alvó gyerek esetében valószínűleg az anya is indítványozza ezt a helyzetet, és nem egyedül a gyereken múlik. Ez viszont nem a szoptatás hibája. Sajnos előfordul, hogy eszközként használják a szoptatást és a gyereket más célok érdekében – például válásnál, láthatásnál. De ez sem a szoptatásról szól, hanem arról, hogy két felnőtt nem tudja felnőtt módon kezelni a konfliktusait. Önmagában semmilyen következtetést nem lehet levonni abból, ha valaki közli, hogy ő szoptatja a hároméves gyermekét, mert nem ismerem, miről szól az adott helyzet: lehet, hogy harmonikus és mindenki számára kielégítő állapotról beszélünk, de az is előfordulhat, hogy a család vagy a kisgyerek számára is ártalmas a szituáció. Ezt mindig egyénileg, hosszas beszélgetések alapján lehet körbejárni, és segíteni a családot az egyensúly megtalálásában.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el