Miért kell „éhgyomor” a vérvételhez?

Szerző: Speedmedical
Általánosan elterjedt ismeret, miszerint a laborvizsgálatokat éhgyomorra kell végeztetni. De valójában mikor érdemes és kell a laborvizsgálatokat elvégeztetni?

A laborvizsgálatok – elsősorban a vérvizsgálatok – végzésének idejét nem lehet általánosságban meghatározni. A vérből ma már számtalan paraméter vizsgálható, melyekre különböző vizsgálati körülmények megléte szükséges.

Az étkezés az alábbi paramétereket befolyásolja elsődlegesen: vércukor, koleszterin, triglicerid, inzulin. Ezen paraméterek mérésekor érdemes betartani, hogy a vérvételre éhgyomorra érkezünk!

Mit jelent az éhgyomor?

Mintavétel (vérvétel) előtt 6 órán keresztül nem szabad enni, vízen kívül más folyadékot fogyasztani (kávét és teát sem, kiváltképp cukorral!).

A 6 órás meghatározás egyben azt is jelenti, hogy az éhgyomor nem feltétlen egyenlő a reggellel – bár ekkor a legkönnyebb és legéletszerűbb ennek biztosítása.

Vérvétel reggel

A gyakorlatban ez 7-8 órát jelent. Az előzőekben leírtak szerint ez sokszor az „éhgyomor” szinonímájaként használt, azonban tévesen. Reggel – de nem feltétlen éhgyomorra – szokás mérni: típusosan napszaki ingadozást mutató hormonokat, mint pl. a kortizol szintjét.

A reggeli vérvételnek a biológiai mellett egy gyakorlati technikai előnye: a laboratóriumok munkarendje. Általánosságban elmondható, hogy a laborok – még a legnagyobbak sem – működnek folyamatosan a nap 24 órájában megállás nélkül. Az automatákat általában reggel szokás elindítani, átfuttatni rajtuk a mintákat, majd délután-este értékelni az eredményeket. Ugyanez vonatkozik a kézi erővel, nem automatákkal történő vizsgálatokra is. Éppen ezért a vérvételi minták feldolgozása is ilyen ritmusban történik. Azokat a vizsgálatokat pedig, melyek érzékenyek a gyors feldolgozásra, ehhez a rendhez kell igazítani.

A feldolgozás gyors elkezdését elsősorban az alakos elemek kívánják meg: a trombociták, a vörös vértestek, a fehérvérsejtek az állás során élnek, pusztulnak, alakjukat változtatják. Így pl:

 – állás során nem centrifugált vérben a vörös vértestek felfalják a vér cukortartalmát, ezáltal fals alacsony vércukor-szint mérését eredményezve

 – a széteső vörösvérsejtekből kálium szabadul fel, ezzel fals emelkedett kálium szint mérését eredményezve

 – a sejtek alakváltozásukkal az automatát megtévesztve emelik a vér basophil „mennyiségét”

 – fontos továbbá, hogy az alvadási faktorok vizsgálatánál a gyors feldolgozás megkezdés érdekében szintén előnyben részesítendő a reggeli vérvétel.

Vérvétel bármikor

A vérből való vizsgálatok döntő többsége ebbe a csoportba tartozik. Így pl. bármikor vizsgálható, napszaktól és étkezési állapottól függetlenül azonos eredményt ad az allergia-ellenanyag szintek, az autoimmun ellenanyag szintek, a pajzsmirigy hormonok, az ionszintek, májenzimek, vitamin szintek, vérsüllyedés és CRP-szint, tumormarkerek.

Forrás: speedmedical

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!