Miért ficamodik ki a boka?

Szerző: Fájdalomközpont
A bokasérülés gyakori és fájdalmas baleset, amely bárkivel, bárhol megtörténhet. Leginkább csúszós utakon fordul elő, bár gyakran egy rosszul vett lépcső is sérülést okozhat. Ilyenkor elég egy figyelmetlen lépés, és máris meg van a baj, melynek mértéke az egyszerű rándulástól, az oldalszalagok sérülésén át, egészen a szalagszakadásig terjedhet.

A boka egy három csont találkozásánál lévő ízület, amely két fő irányba tudja mozgatni a lábfejet: a testhez közelítve és távolítva. Egy roppant teherbíró ízületről van szó, amely a testsúlyt viseli állás és járás közben. Éppen ezért érinti olyan erősen a hétköznapi tevékenységeket is, ha fájdalom jelentkezik benne, és ezért is kell mihamarabb felismerni és kezelni a fájdalom forrását.

A lábszár a lábfejjel, a bokaízülettel két bokaszalag segítségével kapcsolódik. Leginkább ez utóbbi struktúrák érintettek a bokánkat ért traumák során. A belső bokaszalagok, melyek a bokaízület legerősebb szalagjai, a belső bokáról indulnak, a külső bokaszalagok pedig a szárkapocs felől húzódnak a lábtőcsontokra. Mivel a külső szalagok sérülékenyebbek, ezek szoktak sérülni véletlen rossz mozdulat következményeképpen, amikor a boka ízület túlságosan messze csavarodik a normál helyzetből.

Mik a bokaficam tünetei?

A bokát ért trauma látványos és egyértelmű tünetekkel jár. A baleset során a hirtelen fájdalmat gyakran megelőzheti egy kattanó vagy reccsenő hang, majd szinte azonnal duzzanat is képződik a boka külső oldalán. Amennyiben bevérzés következik be, a láb elszíneződik. A trauma súlyosságától függően nehézkes lehet a járás, állás, és a boka mozgatása.

Akár komolyabb sérülés egy rossz mozdulattól

Az ízületet ért erőbehatás mértékétől függően beszélhetünk rándulásról (ficamról), amikor enyhébben károsodik az ízület, és általában 1 héten belül szűnik a fájdalom. Részleges szakadásnál már bokarögzítés szükséges, és hosszabb, 3-6 hét a rehabilitációs idő. A teljes, instabilitással járó szalagszakadás a harmadik súlyossági fok, melyet többnyire már műtéttel korrigálnak, és szakszerű kezelés mellett, hozzávetőlegesen 4-6 hét alatt gyógyul.

A bokasérülés diagnózisa

Ha pár nap alatt nem múlik vagy csillapodik a fájdalom és a duzzanat, érdemes orvoshoz fordulni, mert a hatékony kezelés nagyban függ a súlyosság mértékétől. A fizikális vizsgálaton és speciális teszteken túl szükséges lehet képalkotó diagnosztika módszer is: röntgent, CT és MR vizsgálatokkal lehet igazolni a sérülés mértékét.

Bokaficam kezelése

A felépülés ideje a sérülés komolyságának függvényében egy-két héttől akár több hónapig is eltarthat. Fontos, hogy ez idő alatt kíméljük a testrészt, és kerüljük az olyan mozdulatokat, ami terhelésnek tenné ki.

További fizioterápiás kezelések gyorsítják a gyógyulást:

Gyógytorna

Ahhoz, hogy a bokaszalag el tudja látni a funkcióját, gyógytorna szükséges, amely segít helyreállítani az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát, a megfelelő mozgástartományt, valamint a bokát körülvevő izmokat erősíti.

Lágylézer kezelés

A lágylézer kezelés a gyógyulás folyamatát sejtszinten indítja el, így ez nem tüneti jellegű kezelés, hanem a sejtek mélyébe hatolva elindítja azok regenerációját, és visszaállítja az ínak, szalagok stabilitását.

Lágyrész hialuronsav injekció

A lágyrészbe adható hialuronsavat tartalmazó készítmények kimagasló eredményekkel segítik elő a fájdalom csillapítását és az ínszalagok és ínak minőségi gyógyulását akár akut (sérülés utáni 1-3 napban), akár krónikus szakaszban.

Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!