A német vállalatok fele állandósítaná az otthoni munkavégzést

Szerző: MTI
A német vállalatok több mint fele állandósítani tervezi a járványvédelmi karantén során bevezetett otthoni munkavégzést a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Az ifo a különböző iparágakban végzett rendszeres felméréseinek elemzésével, valamint a Linkedin által végzett hasonló felmérés eredményének figyelembe vételével arra a megállapításra jutott, hogy a német vállalatok 53 százaléka állandósítani tervezi a karantén idején bevezetett otthoni munkavégzést.

„A koronavírus-járvány tartós alapokra helyezte az otthoni munkavégzésre épülő munkabeosztást” – állapította meg Oliver Falck, az ifo üzemszervezési és új technológiai kutatási részlegének vezetője, a tanulmány társszerzője.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) felmérése szerint a németországi cégek háromnegyede vezette be az otthoni munkavégzést alkalmazottainak egy részénél a járványvédelmi zárlat idején. A Linkedin szakmai kapcsolatépítő portál felmérése szerint németországi tagjainak közel fele jelenleg is otthon végzi a munkáját.

„Számos cég számára komoly informatikai és távközlési eszközberuházást igényelt az átállás az otthoni munkavégzésre. Már csak ez is valószínűtlenné teszi az eredeti állapotok visszaállítását” – mutatott rá Falck. Az ifo felmérése szerint az alkalmazottak 56 százaléka fogadná szívesen, ha otthonról dolgozhatna időnként. A koronavírus-járvány előtt a vállalatok csak felerészt aknázták ki a dolgozók hajlandósága által kínált lehetőséget.

A Linkedin elemzése szerint a járvány óta megduplázódott azon álláshirdetések megtekintése, amelyek otthoni munkavégzési lehetőséget kínálnak.
„Mindazonáltal a kizárólag otthoni munkavégzést kínáló álláslehetőség a jövőben is a kivétel marad a szabály alól” – jegyezte meg Jean-Victor Alipour, az ifo szakértője, a tanulmány társszerzője.

„A szociális kapcsolatokban otthoni munkavégzéssel fellépő deficit hosszabb távon hátrányt jelent a dolgozó számára, és a digitális eszköztár sem tudja a kreatív eszmecsere és a tudástranszfer minden feltételét kielégíteni. Sokkal valószínűbb tehát, hogy a jövőben a személyes jelenlétet és az otthoni munkavégzést egyaránt magában foglaló valamilyen hibrid foglalkoztatási modell fog meghonosodni. Valami olyasmi, ami egyesíti az otthoni munkavégzés rugalmasságát és autonómiáját a munkahelyi kapcsolattartás előnyeivel” – mondta.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!