A szemünk is le tud égni a napon

Szerző: Szimpatika
A bőrünket érő erős, és gyakori napsugárzás káros hatásairól, allergiáról mindenki hallott már, mint ahogy a túlzásba vitt napozás, a leégések és a bőrrák gyakorisága közötti összefüggés is közismert. De vajon ki gondolná, hogy a szemünk, azon belül is a szemgolyónk is károsodhat egy-egy elhúzódó napfürdőzés kapcsán?

Pedig így van: szemeink különösen érzékenyek a napsugárzásra, szélsőséges esetben akár le tudnak égni. Az erős fényhatás ellen szemünk védekezik: szemhéjainkat ösztönösen, reflexből becsukjuk, hogy ezzel is óvjuk szemünk világát. Ám, egy szabadban eltöltött verőfényes nyári napon óhatatlan, hogy néhány kósza napsugár utat törve védelmi vonalainkon, ne érjen el szemeinken belül valamilyen apró struktúrát.

Milyen tüneteket okoz szemünkön az erős napsugárzás?

A napsugarak UV-hullámai közül a szaruhártyát legnagyobb mértékben a C típusúak bántják, szerencsére ezek legnagyobb hányada elnyelődik a bolygónkat övező ózonrétegben. Az UV A és B hullámok csak tartós, rendszeres jelenlétük révén károsítják a szem szaruhártyáját. Erős, védelem nélküli napsugárzás alkalmával bekövetkezhet a szemgolyó égése: ez könnyezéssel, fényérzékenységgel, fájdalommal jár, mely akár 1-2 napig is fennállhat.

A szemlencse fénybántalmának következtében csökken annak rugalmassága, sőt, akár szürkehályog is kialakulhat. Amennyiben az erős fény, s ezek az UV-nyalábok a szemgolyó hátsó-belső falát, azaz az ideghártyát is elérik, az kifejezett látásromlással is járhat. Épp ezért roppant fontos a szemvédelem.

Milyen napszemüveget válasszunk?

Érdemes napszemüvegünket igencsak körültekintően kiválasztani: egy-egy helytelenül megvásárolt, bóvli kategóriájú termék ugyanis sokkal többet árthat, mintha egyáltalán nem viselnénk semmit. A nem megfelelő UV szűrős szemüveg sötét lencséje miatt a pupilla kitágul, és szűrés hiányában csak úgy ömlenek be a káros sugarak. Ezzel szemben a szemüveg nélkül az erős fény hunyorgásra, s a pupillák minimális méretűvé zsugorítására késztetik az illetőt.

Forrás: utikalauzanatomiaba.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!