A kormány szigorítja a határellenőrzést

Szerző: Szimpatika
A kormány a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését. Az intézkedés július 15-én 0 órakor lép életbe, így Magyarországon ismét folyamatos lesz a határellenőrzés.

A vörös és sárga jelzésű országokból érkező magyar vagy külföldi állampolgárokat a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és ha felmerül a fertőzés gyanúja, kéthetes karanténba kell vonulniuk. Ezt két negatív teszttel lehet kiváltani, amelynek költségét augusztus elsejéig a kormány átvállalja, ezt követően azonban az utazóknak maguknak kell vállalniuk a költségeket, ha el akarják kerülni a karantént.

Vörös kategóriába tartozó országok: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része

Sárga kategóriába tartozó országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Zöld kategóriába tartozó országok: a legtöbb uniós tagállam, beleértve a magyarok által kedvelt nyaralóhelyet, Horvátországot is. Azt azonban fontos tudni, hogy aki Szerbia felől érkezik haza, sárga országból érkezőnek számít, és vagy 48 óránál nem régebbi negatív tesztettel kell rendelkeznie, vagy számolnia kell az itthoni vizsgálatokkal és a karantén lehetőségével.

A nemzetközi vírushelyzet alakulását folyamatosan figyelik a hatóságok, és az országos tisztifőorvos frissíti a kategóriákat, amennyiben bizonyos országok esetében változás áll be.

A kormány hetente felülvizsgálja az intézkedéseket, és csütörtökönként jelentik be az esetleges változásokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!