Bizonytalan, mikorra lesz a Covid-19 ellen vakcina

Szerző: MTI
Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője.

Ledia Lazeri közölte: százötven különböző kísérlet fut párhuzamosan, azonban húsznál kevesebb esetben jutottak el addig a fázisig, ahol már embereken próbálják ki az új szert.

Kiemelte, hogy a vakcinagyártás lassú, körülményes folyamat, amelynek során bizonyos várakozási időket nem lehet megspórolni. Megjegyezte, hogy általában több mint két év egy oltóanyag kifejlesztése, jelenleg ennél vannak ború- és derűlátóbb várakozások is. A WHO igyekszik előmozdítani a szolidaritást: azt akarja elérni, hogy ha lesz vakcina, akkor azt a kedvezőtlenebb anyagi helyzetű országok is elérjék. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a világszervezet csupán ajánlásokat tud adni.

A WHO költségvetése 4,6 milliárd dollár (mintegy 1440 milliárd forint) évente, ennek egy részét vészhelyzeti programra különítették el, ebből fedezik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadásaikat.



A korlátozások enyhítése esetén mindig fennáll a veszélye annak, hogy felerősödik a járvány, ez néhol már meg is történt – emelte ki az irodavezető. A WHO azt tudja tenni, hogy felhívja a figyelmet a higiénés szabályok követésére és a távolságtartásra – fűzte hozzá.

Az első járványhullám tanulságának Ledia Lazeri azt nevezte, hogy óvatosan kell újranyitni az országokat, valamint nagyon kell figyelni az idős emberekre és az egészségügyben dolgozókra, mert a koronavírus a leginkább őket veszélyezteti.
Úgy vélekedett, hogy Magyarország elég hamar meg tudta akadályozni a vírus terjedését, a kórházak soha nem teltek meg. Ennek oka, hogy a kormány tanult a járványon már korábban átesett államok tapasztalatából.

Azonban nincs olyan recept, amelyet minden országra alkalmazni lehetne. Sok függ a földrajzi adottságoktól: bizonyos államoknak tengerpartjuk van, míg némelyeket minden oldalról más országok vesznek körül – hozott egy példát, megjegyezve, hogy még régiók között is jelentős különbségek tapasztalhatók.
Az irodavezető fontosnak nevezte, hogy járvány idején is folyamatosak legyenek az egészségügyi szolgáltatások, a krónikus betegek ilyenkor is kapjanak ellátást.

Folyamatos vita tárgya, hogy elkezdődött-e már a második hullám, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány. A kettő összevont hatását nem ismerjük, ilyet még nem élt át az emberiség.

Ledia Lazeri közölte: míg korábban azt gondolták, hogy a koronavírus csupán cseppfertőzéssel terjed, azonban a legújabb kutatások szerint megmaradhat különböző felületeken, akár a levegőben is.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!