Különleges elismerésben részesült Jane Goodall

Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet, primatológus kapta a 2020-as Tang-díjat a fenntartható fejlődés kategóriában a primatológia területén végzett úttörő felfedezéséért, továbbá az egész életén át tartó páratlan elkötelezettségéért, hogy a Földet és annak élővilágát megőrizze.

A Tang-dinasztia (618-907) után elnevezett díjat 2005-ben adták át először. Samuel Yin tajvani üzletember hozta létre, kétévente odaadományozzák, négy kategóriában hirdetik meg: a fenntartható fejlődés, a biotechnológiai tudományok, a sinológia és a jogállamiság. Az ázsiai Nobel-díjként is nevezett elismerés célja a kultúra és a technológiai kutatás közötti interakció és együttműködés elősegítése, a fenntartható fejlődés 21. századi útjának megtalálása érdekében.

Louis Leakey antropológus ajánlatát elfogadva, Jane Goodall 1960-ban utazott Tanzániába, hogy adatokat gyűjtsön a csimpánzokról. Az afrikai dzsungelben töltött ideje alatt végzett megfigyelései egy sor figyelemre méltó felfedezéshez vezettek. Többek között bebizonyította azt, hogy a csimpánzok eszközöket készítenek, más emlősökre vadásznak, illetve egyedi karakterrel, saját értelemmel rendelkeznek. Ugyanúgy mint az embernél, náluk is jelen van az altruizmus, együttérzés és önfeláldozás.

Megfigyelései megrengették a tudományos világot, és újradefiniálták az emberek és az állatok közötti kapcsolatot.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!