Fogyás csodaszerek nélkül

2010. 09. 13.
Szerző: Szimpatika
Fogyókúra, testformálás, csodaszerek. Zúdul ránk a médiából, kattintunk rá a neten, hátha megvan a legújabb és tényleg hatásos csodaszer, amivel a legkisebb erő ráfordítás nélkül is soványak, formásak és feszesek leszünk. Sajnos a csodákra várni kell. Az egyetlen hatásos út, ha kevesebb energia kerül a szervezetbe mint amennyit elégetünk.
Bár könnyű mondani, nehéz megtenni. Az étkezést is szabályozni lehet, ugyanúgy mint bármit. Nem mondom kell hozzá lelkierő, de a fogyókúra mint tudjuk a fejben dől el, anélkül nem működik.

A legtöbb ember számára az okoz problémát, hogy a szokásai rabja. Bárki aki valaha nekiállt diétázni, a nélkülözés érzését éli át. A hirtelen életmódváltás nem vezet eredményre, a mindenről való azonnali lemondástól a lélek és a szervezet is besokal, lázadni kezd, és az egész fogyókúra romba dől.

Megoldás: a lassú változtatás

Egyszerűen kisebb adagokat kell enni. Ha eddig telerakta a tányért, akkor most elég lesz háromnegyedig megpakolni. Vagy egy számmal kisebb tányért elővenni, főleg ha egész gyerekkorában azt hallotta: mindent meg kell enni, ami a tányéron van!

Egy étkezésen belül kerüljön fehérje, kevés zsiradék és rost a tányérra. Persze ehhez kell egy kis tervezés, de azért kivitelezhető.Egy alma sajnos bármilyen egészséges is, ne teszi boldoggá az embert. Ha viszont eszik hozzá joghurtot( natúr) jobban fogja érezni magát.

Chips helyett egy sült krumpli (100 kcal), míg 20 szem chips- amit meg sem érzünk, de nehéz abbahagyni- 114 kcal. Ha a burgonyához jön egy adag zsírszegény túró, akkor is csak 200 kcal-t fogyasztottunk el.

Nem szabad megfosztani magunkat az ételtől. Ettől csak frusztráltak leszünk, egyfolytában csak az ennivalóra gondolunk. A drasztikus diéták lassítják az anyagcserét, mert az bekapcsolja a túléléshez szükséges fokozatot, és mindent kihoz a kevesebből is. Elég ha az adag méretét 20 százalékkal csökkenti az ember, a szervezet ezt néhány hét alatt megszokja. Ez kb 2500 kcal-ról 2000 kcal-ra csökkenti a bevitt energia mennyiséget.

Az étel legyen kényeztetés, és nem kényszeredett étkezés. Nem szabad mindentől megfosztani magunkat.

Ne igyon kalóriát. Egy pohár kóla, egy narancslé, vagy egy nagy pohár tejes kávé, mind energiabombák. Egyrészt az egekbe kerül a vércukorszínt, majd onnan lezuhan, és jön a farkaséhség, másrészt sokkal jobb ennivalóval megszerezni a kalóriákat, mint elhörpinteni. Elég a víz, vagy a tea- főleg ha zöld, mert az még fogyaszt is.

A fogyókúra sporttal kombinálva sokkal hatásosabb. A kg-k és a centik száma nem mindig áll egyenes arányban egymással, főleg mert az izom nehezebb mint a zsír. Tehát lehetséges úgy fogyni, hogy közben a kilók száma nem változik.

Az energiaszeletek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nem is tartalamaznak túl sok kalóriát. Viszont percek alatt megesszük őket, és bár kalóriából annyi került a szervezetünkbe ami pont elég, nem érezzük magunkat elégedettnek. Ha mindenképp ilyet enne, ragja meg rendesen, harapjon belőle kis darabokat, akkor tovább tart.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!