Tűvel keresett egészség

2010. 09. 13.
Szerző: Szimpatika
Az akupunktúráról legtöbben a fogyókúrára asszociálnak. A legtöbbünk ismeretségi körében találunk olyan ember, aki így veszítette el kilóit. Az akupunktúra azonban jóval több mint egy fogyókúrás módszer. Számos betegséget lehet vele kezelni, természetesen nem kiváltva, hanem együttműködve a hagyományos orvoslással.
Moxa terápia
Az ősi kínai orvoslás filozófiája szerint akkor keletkezik betegség, ha a meridiánokon, az energiacsatornákon az energia a Qi, egyenletes áramlása akadályba ütközik, vagyis a szervezet harmonikus energiaáramlása megváltozik. Ahol a szervezetben energiahiány, vagy energiatöbblet lép fel, ott működészavar keletkezik testi és lelki szinten egyaránt.

De mi okozhatja az energiahiányt vagy többletet?. Például a stressz! Népbetegség, kortünet, divatos szindróma?!.Bárminek nevezzük is egyre több ember küzd a stressz okozta tünetekkel. Magyarországon ezek közül a leggyakoribb a depresszió, a pánikbetegség, a mozgásszervi betegségek, a gerincproblémák, az ízületi problémák, a gyakori fejfájás és az emésztési panaszok.

Az ilyen jellegű megbetegedésekre is gyógyír lehet az akupunktúra.

Budapesten már számos helyen találni akupunktúrás rendelőt. Ezek egy részében kínai orvosok dolgoznak, másutt magyar kollégákkal lehet találkozni.

A hagyományos kínai orvoslás egyik terápiás lehetősége a Moxa terápia. A módszer alapja a hőenergia. A terápia során a parázsló moxa-szivart, a kiválasztott meridián pontok fölé tartják, így fokozható a hatás. Ez a kezelés kifejezetten alkalmas ízületi panaszokra és ödémásodás megszüntetésére.

Az akupunktúrás kezelés mellett a hagyományos kínai orvoslásnak egy nagyon fontos része a köpölyözés is. Ez az eredetei, ősi technika, amikor az üvegpohárba alkoholos égő vattát helyezve az oxigént az üveghenger belsejéből elfogyassza az égés, és ennek következtében vákuum keletkezik, és a bőrre ráhelyezett üveghenger megszívja a bőr felső rétegét.


Ez az erőhatás ami az üveghengerben van, az gyakorlatilag egy helyi keringésváltozást a mikro-cirkulációnak tehát a kis ereknek a keringését javítja. A keringésfokozódás következtében, és a bőrpólusoknak a megnyílása következtében egy anyagcsere folyamat zajlik, egy méregtelenítés is tulajdonképpen.

- Jól látható, hogy ahol a felhelyezett köpöly különösen rossz keringést, toxikus területet talált, ott az elszíneződés sokkal intenzívebb a bőrön.

Dr. Borodi Judit, belgyógyász, akupunktőr: A kezelésnek a lényege az, hogy a szervezetben helyre kell állítani az energia folyamatos egyenlő áramlását, és azt hogy hol vannak ilyen eltérések azt a kínai orvos a pulzus és a nyelvdiagnosztika segítségével, állapítja meg.

A pulzusdiagnózis segítségével, amely a csuklóartériák feletti tapintással történik, a kínai orvos azt is képes megállapítani, hogy páciense áldott állapotban van. A nyelvdiagnosztika során az orvos vizsgálja a kinyújtott nyelv nagyságát, alakját, színét, a lepedék mennyiségét, vagy a foglenyomat meglétét. Ezekből következtet az egyes meridiánokhoz kapcsolt funkciózavarok fajtájára, ennek alapján választja ki a megfelelő kezelést.

Forrás: Freepress.eu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!