Vigyázzunk az édesapákra!

Szerző: Czeizel Intézet
Az apák napja jó alkalom lehet arra, hogy az édesapák rájöjjenek: ahhoz, hogy hosszú ideig maradhassanak családjukkal, nem árt elővigyázatosnak lenni.

Minden családban alapvetés, hogy az édesanya már a várandósság kezdete előtt szűrővizsgálatokra jár, számos ellenőrzésen vesz részt a terhesség alatt, majd a kisbabát is viszi különböző vizsgálatokra. Az apukák és fiatal férfiak azonban sokszor csak akkor kérnek segítséget, ha már tüneteik vannak, így néha túl későn diagnosztizálják náluk a legsúlyosabb kimenetelű betegségeket is.

„Sajnos nagyon kevesen járnak 45 éves kor alatt urológiai szűrővizsgálatra, pedig fiatal korban is lehetnek olyan problémák, amik tünetmentesek” – hangsúlyozta a Czeizel Intézet urológus szakorvosa, dr. Zóber Tamás. „Az általános urológiai szűrővizsgálaton ultrahanggal a húgyutakat és a külső nemi szerveket vizsgáljuk, a hólyagot, vesét, prosztatát és herét is, esetleges daganatot vagy elváltozást keresve. Ezek ultrahanggal kiszűrhetők. Fontos az otthoni önvizsgálat havonta-kéthavonta, aki bármi gyanús dolgot kitapint a heréin, annak azonnal orvoshoz kell fordulnia.”

50 éves kortól az általános urológiai szűrővizsgálat kiegészül egy prosztatavizsgálattal. „Ez egy-egy PSA-vérvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot és egy manuális végbéltapintást jelent. Ha valakinek a közvetlen felmenői között volt prosztatarákkal diagnosztizált beteg, annak már 45 éves kortól ajánlott ez a vizsgálat” – tette hozzá a szakorvos, kiemelve, hogy az általános urológiai vizsgálatot fiatalabb korban is, kétévente érdemes elvégeztetni, hiszen sok rejtett probléma tünetmentes lehet. „A vesedaganat például már csak áttétes állapotában produkál szemmel látható tüneteket. A dohányosok különösen veszélyeztetettek, nekik évente javasolt felkeresni az urológiai szakrendelést.”

Sok kismamában és fiatal anyukában a terhességi ultrahangok kapcsán, vagy épp újszülött gyermeke szűrővizsgálata idején tudatosul, hogy milyen sok szűrővizsgálat létezik nemcsak az édesanyáknak és gyermekeinek, hanem a férjüknek, valamint az édesapjuknak is. „Felelősségteljes szülőként, nagyszülőként az ifjú édesapák és újdonsült nagyapák is könnyebben rábírhatók a szűrővizsgálatok elvégzésére, számukra is megnyugvás, ha igazoljuk, hogy semmilyen komolyabb megbetegedésben nem szenvednek. Ha mégis találunk eltérést, akkor pedig lehetőséget kapnak, hogy időben, korai stádiumban orvosolják az eltéréseket. A szűrővizsgálat számukra lehetővé teszi, hogy még a tünetmentes időszakban kiemeljük azokat a kórképeket, amelyek időben kezelve nem járnak fatális következményekkel. A korai felismerés gyors gyógyuláshoz vezethet, illetve a maradandó károsodások nélküli gyógyítás lehetőségét adja meg számukra” – árulta el dr. Karádi Zoltán, a Czeizel Intézet radiológiai főorvosa.

„Leggyakrabban a hasi ultrahang vizsgálatot választják, ezzel nagyon sok szervcsoport egyszerre elérhető, így a máj, az epe és az epeutak, a vesék és a húgyúti rendszer, a lép, a hasnyálmirigy és a béltraktus. A hasi ultrahangvizsgálat szűrő jellegű elvégzését éves gyakorisággal javasoljuk. Praxisunkban gyakran találunk olyan tünetmentes eltérést, ami később komoly betegséggé alakulhat. A páciensek figyelmét ezekre felhívva a tünetek indulásakor már tudják, miről van szó, de lehetőség van korai, még a tünetmentes szakaszban is a terápiás beavatkozásra” – folytatta dr. Karádi.

Hasonlóan fontos a nyaki color Doppler-vizsgálatok elvégzése 45-50 év feletti férfiaknál, különösen dohányzás, magas vérnyomás, családi magas koleszterinszint és cukorbetegség mellett, hiszen ezek az alapbetegségek hajlamosítanak érszűkület, érelmeszesedés és érelzáródás kialakulására. „A color Doppler-vizsgálattal meghatározhatjuk az ér belső felszínén kialakuló meszesedések fokát, a szűkület mértékét, esetlegesen a kialakuló thromboticus felrakódások, érrögképződés mértékét. Szükséges lehet még időszakonként a férfiaknál is elvégezni a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatot. Bármelyik szervrendszer esetében is találunk eltérést, a pácienst szakemberhez irányítjuk, illetve javaslatot teszünk szükség szerint további képalkotó vizsgálat elvégzésére.”

Forrás: Czeizel Intézet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!