Sorsfordító változásokat hozott a magyarok életében a járvány

2020. 06. 21.
Szerző: TÉT Platform
|
A koronavírus-járvány számos olyan folyamatot indított el, amely döntően befolyásolhatja életmódunkat a jövőben.

Kevesebbet mentünk boltba és jobban megnéztük, mit teszünk a kosarunkba. Többször rendeltünk élelmiszert és készételt az interneten, és nőtt a főzésre fordított idő is. És bár sokan plusz kilókkal kezdik a járvány utáni életüket, de lehet, hogy összességében jó irányba indult az életmódunk.

A járvány tetőzésének idején, május első heteiben készült az a kutatás, amely átfogó képet nyújtott a magyar lakosság fogyasztói szokásairól és életmódjáról a korábban még nem tapasztalt pandémia idején. A kutatók a háromezer megkérdezett válaszai alapján reprezentatív képet alkottak arról, hogyan változott meg az élelmiszerekhez és a táplálkozáshoz való viszonyunk. Sok kérdésben előre borítékolható volt az eredmény, hiszen kiderült például, hogy négyből három háztartásban fontosnak tartották feltölteni a kamrát, és persze az is, hogy ebből jelentős mennyiséget képviseltek a jobban eltartható élelmiszerek, mint például a tészta vagy a liszt, és fagyasztott élelmiszerekből is betáraztunk.

Dr. Kasza Gyula, a kutatást koordináló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője szerint örvendetes, hogy mindeközben viszont nem nőtt az élelmiszerpazarlás mértéke sem: „Egy magyar háztartás átlagosan 36 kilogramm élelmiszert tartalékolt, azonban csak minden tizedik megkérdezett számolt be az élelmiszerhulladék, például a megromlott vagy a nem megfelelően tárolt élelmiszerek mennyiségének növekedéséről, eközben közel kétharmadukban ugyanannyi, négyből egy családban viszont kevesebb élelmiszer ment kárba. Mivel hazánkban évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ez az apró változás is sokat jelenthet a jövőre nézve” – részletezi a szakember.

Többször étkeztünk, és mivel az adagokból nem engedtünk, viszont kevesebbet mozogtunk, nem meglepő, hogy minden negyedik ember hízott valamennyit a veszélyhelyzet ideje alatt. „Nem is keveset: aki hízott, három kiló plusz súlyról számolt be. Voltak, akik fogytak – minden tizedik válaszadó –, ők viszont 3,7 kilót adtak le” – mondja Antal Emese, a kutatásban szakmai partnerként részt vevő TÉT Platform szakmai vezetője. „Bár átlagosan egy kilóval gyarapodtunk az elmúlt hetekben, életmódunk mégis pozitív irányba változott: több zöldség és gyümölcs, ugyanakkor kevesebb nassolnivaló és alkohol szerepelt az étrendünkben. Színesebbé vált a táplálkozásunk, miközben több figyelmet fordítottunk a főzésre és az étkezésekre. Eközben megerősödött a megbízható információk szerepe is az életmódunk terén, és valamivel tudatosabb vásárlókká váltunk, hiszen alaposabban megnéztük, mit teszünk a kosarunkba bevásárláskor” – összegzi a dietetikus, szociológus.

A tudatosabb fogyasztóvá válást megerősíti prof. dr. Szakály Zoltán, az adatok kiértékelésében is nagy szerepet vállaló Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének vezetője is.
„Néhány szempont nem változott, ha élelmiszervásárlásról van szó, hiszen továbbra is leginkább a kiváló íz és az állandó minőség alapján választottunk, de a járvány alatt felértékelődött például az eltarthatóság szerepe. A hazai eredetet sokan azonosítják az egészségességgel és tovább nőtt a lokálisan előállított termékek megbízható imázsa, amely hosszabb távon jót tehet a magyar gyártóknak is” – mondja a professzor.„Az esetleges második hullámra való felkészülést segítheti, hogy öt csoportot is meg tudtunk különböztetni, amely eltérően reagál a veszélyhelyzet idején a vásárlási szokásainak változtatásával. Végül, de nem utolsó sorban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a boltba járás gyakorisága is jelentősen csökkent, minden második ember csak hetente egyszer látogatta meg a kereskedelmi egységeket. Az online vásárlások növekvő számával együtt ez egyfajta jövőbeli trendet is jelezhet” – mondja a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese.

A koronavírus-járvány tehát mindennapi életünk mellett életmódunkat és fogyasztói szokásainkat is jelentősen megváltoztatta. Azonban a magyarok többsége erre rugalmasan és jól reagált, így elmondható, hogy a vírus elleni védekezésen túl ezen a területen is felelősen és kiválóan teljesítettünk.

Forrás: TÉT Platform

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el