A kutya úgy viselkedik az idegenekkel, akár a gyerekek

Szerző: ELTE
Mindenki ismeri a helyzetet, amikor egy kisgyerek az anyukáját figyeli, hogy megtudja, mennyire kell aggódnia egy hirtelen felbukkanó ismeretlen tárgytól vagy személytől. Ez a jelenség a kutya és a gazda között is megfigyelhető.

Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatói már több esetben kimutatták, hogy a kutya viselkedése egyes szociális vonatkozásokban hasonló a kisgyerekekéhez. Legújabb kutatásukban két, életszerű helyzetet modellező kísérletben arra keresték a választ, hogy családi kutyák esetében vajon mennyire figyelhető meg a szociális referencia jelensége, tehát mennyire befolyásolja a kutyák viselkedését a gazdájuk reakciója, ha egy gyanús ismeretlen emberrel találkoznak.

Mivel egy barátságos idegen a legtöbb jól szocializált családi kutyában nem kelt bizalmatlanságot, a kísérletben az idegen enyhén fenyegető módon viselkedett; a kutyát meredten bámulva egészen lassan és némán közelített, akár a kutya látványától elbizonytalanodó, kissé aggódó vendég is lehetett volna.
„Az első kísérletben egy irodai helyzetet modelleztünk, amelynek során a gazda egy asztalnál ült, mellette a kutyája, és így találkoztak az idegennel” – mondja Salamon Attila, a publikáció első szerzője. A kutatók a gazdákkal előre megbeszélték, hogy a kétféle reakció melyikét mutatják; vagy barátságosan viselkedtek az idegennel, vagy pedig gyanakodva, mintha úgy gondolnák, hogy veszélyes lehet. A barátságosan viselkedő gazdák vidáman beszéltek a szobába lépő ismeretlenhez és felé hajoltak, míg a gyanakvó gazdák ijedten beszéltek és elhajoltak előle.

A várakozásoknak megfelelően a gyanakvó gazdák kutyái többet nézték a gazdájukat és hosszabb ideig maradtak a közelükben, a gazda viselkedésétől függetlenül a legtöbb kutya odament az ismeretlenhez, tehát a gazda gyanakvása nem „ragadt át” a kutyára.

„Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a gazdák viselkedése ugyan hatással volt a kutyáik reakciójára, viszont lehetséges, hogy önmagában a gazda aggodalmára, és nem pedig az idegenre reagáltak így” – folytatja Salamon.

A második kísérlet egy köztéri szituációt modellezett, amelynek során a barátságosan viselkedő gazda vidáman beszélt a belépő idegenhez miközben egyet lépett felé, míg a gyanakvóan viselkedő gazda ijedten beszélt és egyet hátralépett. Ebben a helyzetben az idegentől való nagyobb távolság (6 m) több időt adott a kutyának, hogy észrevegye mind az idegen gyanús viselkedését, mind a gazda reakcióját. Ebben a tesztben, ha a gazda gyanakvóan viselkedett, a kutyák több időt töltöttek a háta mögött, ha viszont azt látták, hogy a gazda barátságosan fogadta az idegent, akkor a legtöbb kutya a gazdától eltávolodva odament a furán viselkedő ismeretlenhez.

„Összességében az eredmények arra utalnak, hogy egy furcsán viselkedő idegennel való találkozás során a kutyák valóban felhasználják a gazda intonációja és mozgása által hordozott információt, ami párhuzamba állítható a gyerek-anya kapcsolatban megfigyelhető „szociális referencia’ jelenséggel” – magyarázza Gácsi Márta, a kutatás vezetője.

Forrás: biologia.elte.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!