Felmérték, mely állatfajok a gázolások leggyakoribb áldozatai

Szakértők azt mérték fel, hogy Európában mely fajokat ütik el a legtöbbször az autók.

Egy friss tanulmány alapján Európában évente 194 millió madarat és 29 millió emlőst ütnek el – számol be az EurekAlert. A szakértők 24 európai állam 90 kapcsolódó kutatásának adatait használták fel. Clara Grilo, a Lisszaboni Egyetem munkatársa csapatával arra jutott, hogy a járművek nem feltétlenül a legfenyegetettebb fajokat veszélyeztetik.

Manuela Gonzalez-Suarez, a Readingi Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint az európai úthálózat igen sűrű, az infrastruktúra pedig komoly fenyegetést jelent a természeti világra. A csapat 423 madár- és 212 emlősfaj esetében mérte fel, hogy mekkora eséllyel ütik el őket.

Az eredmények alapján a kis testű, nagy tömegben előforduló, korán kifejletté váló állatok vannak a legnagyobb veszélyben. Az éjszakai életmódot folytató, főként magokkal és növényekkel táplálkozó élőlények szintén nagyobb eséllyel pusztulnak el az utakon. A legfenyegetettebb fajok a fekete rigó és a szoprán törpedenevér, a legveszélyesebb utak pedig Közép-Európában, így Németországban, Ausztriában és Csehországban találhatóak.

Az adatok azt is felfedték, hogy a császármadarat és egy ürgefajt, a Spermophilus majort bizonyos régiókban már a kihalás fenyeget a járművek miatt, noha a két faj egyébként a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján mérsékelten veszélyeztetettként szerepel. A csapat bízik benne, hogy friss eredményeik segíthetnek a hatékonyabb természetvédelmi intézkedések megvalósításában.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!