Útmutató a játszóterek használatához

2020. 05. 25.
Mikor és hogyan menjünk játszótérre? Mire figyeljünk? Kell-e maszkot viselni a szülőknek vagy a gyermekeknek?

Ismert, hogy a kijárási korlátozás feloldásával a játszóterek is megnyitottak. Ezek ugyan szabad terek, de itt is fontos a szociális védőtávolság és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Emellett az alábbiakra érdemes odafigyelni a játszóterek használata során a jelenlegi járványügyi helyzetben:

 – A legfontosabb, hogy csak egészségesen látogassák a játszótereket. Amennyiben betegnek érzi magát, vagy tüneteket észlel magán vagy gyermekén, ne menjen közösségbe, maradjon otthon, és indokolt esetben hívja fel háziorvosát!

 – Lehetőleg közeli játszóteret válasszunk, ezzel is csökkentve a társas érintkezésből adódó kockázatokat!

 – Alapvető a kézhigiéné betartása. Mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet és figyelmeztessük erre gyermekünket is, legalább evés, ivás előtt, a közös használatú játékok használata után, mosdó használata előtt és után! Használjuk az üzemeltető által biztosított kézmosási, kézfertőtlenítési lehetőségeket.

 – Ügyeljünk a megfelelő távolságtartásra! Kerüljük a zsúfolt helyszíneket, a gyerekek is maradjanak egymástól legalább 1,5 méterre.

 – Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy játék közben ne nyúljon az arcához, különösen a szájához, orrához, szeméhez! Kerüljük a zavaró, pl. arcba hulló hajviseletet.

 – Mivel a játszótér esetében egy szabad térről van szó, itt nem kötelező a maszk viselése. A maszk vagy a kesztyű gyermekek számára kényelmetlen, zavaró lehet, ami miatt többet nyúlnak az arcukhoz, növelve ezzel a fertőzés kockázatát. Inkább a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre ügyeljünk!

 – Ha gyermekünk még túl kicsi ahhoz, hogy megértse ezeket a szabályokat, inkább azokat a játékokat részesítsük előnyben, ami nem jár közös használatú eszközök megérintésével (saját homokozó eszközök, saját kismotor stb.) és figyeljünk oda a kézfertőtlenítésre.

 – Kivételesen ne bátorítsuk az osztozkodást, se játékszereken, se az ennivalókon!

 – Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy ez különleges helyzet, amikor különleges szabályok érvényesek.

 – Tartsuk be az üzemeltető által hozott különleges házirendet, és hívjuk fel erre gyermekünk figyelmét is!

A vírus túlélése a különböző felületeken hasonló más koronavírusokéhoz: a felület típusától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően 2 óra és akár több napos időtartam között változhat. A magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását, az általános fertőtlenítő szerek pedig 1 perc alatt inaktiválják a vírust.

Forrás: koranavirus.gov.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!